pepparkakshus

Så lyckas du med ditt pepparkakshus (bästa tipsen!)

Brukar du misslyckas med ditt pepparkakshus? Då borde du läsa de här tipsen!

Köp färdig deg. Ja det låter kanske tråkigt, men det är svårt att få rätt mängd mjöl i din hemgjorda deg och den går då lätt sönder. En färdigköpt deg blir något hårdare och mer hållbar.

Kavla lite tjockare än vad du hade gjort med vanliga pepparkakor. Då är inte risken lika stor att väggarna spricker eller går sönder.

Gör en egen ritning eller egna mallar till ditt hus. Det finns massor av mallar på nätet som du kan skriva ut på vanligt papper och klippa till. Kavla ut degen, lägg på mallen och skär sedan ut alla bitar som du behöver till ditt hus.

Lägg inte alla bitarna på samma plåt! Om delarna till ditt hus är olika stora eller tjocka är det viktigt att de inte gräddas ihop, då blir nämligen de små bitarna brända medan de större blir mjuka och ofärdiga.

Gör egen kristyr. Den blir glansigare och kostar knappt någonting, jämfört med en tub i butiken. Vispa två äggvitor med 6 deciliter florsocker och en tesked ättikssprit. Färgsätt sedan kristyren med karamellfärg i valfri färg.

Dekorera huset innan du sätter ihop det. Då får kristyren torka ordentligt och slipper rinna längst sidorna på huset.

hej

Om du dekorera huset med kristyr INNAN du sätter ihop det blir resultatet snyggare.

Använd socker som lim. Det är både hållbart och ätbart. Smält 3 dl socker i en stekpanna som är bred. Sockret ska vara brunt och helt smält. Doppa sedan alla sidor på dina pepparkakor som ska ”klistras” ihop.

Vill du ha fönster på ditt hus? Använd gelatinblad! Det finns bland bakgrejorna i mat-butiken. Limma fast gelatinet på insidan av huset med hjälp av det smälta sockret.

Köp en liten ljusslinga och lägg inuti huset. Det ger en extra myskänslan när det lyser ur fönstren på pepparkakshuset.

Fejka snö med hjälp av florsocker. Pudra över florsocker med hjälp av en liten tesil och det ser ut som om det snöar!

Läs mer om julen:

Horoskop: Så blir ditt jullov 2019

Annas pepparkakor har blivit pepparkaksglass

Alla nya julfilmer och serier som släpps på Netflix 2019

Foto: IBL