Därför är det svårt att komma över sitt ex

Därför är det svårt att komma över sitt ex

Svårt att komma över ditt ex? Det finns flera anledningar till att det kan vara svårt att gå vidare. Här är sex exempel!
9 tips för att komma över ditt ex
1:48

Efter reklamen: 9 tips för att komma över ditt ex

(1:48)

Slå på ljud

Att gå från att vara i ett förhållande till att bli singel och njuta av livet till max är lättare sagt än gjort. För många är det nämligen svårt att glömma det som varit och på riktigt släppa sitt ex.

Här listar vi sex skäl till att det kan vara svårt att komma över någon man hållit kär:

Du är rädd för att vara ensam

Att känna sig ensam när en relation nyligen tagit slut är inte konstigt. Tvärtom, det är mer än vanligt. Här gäller det att hålla i och hålla ut, tids nog kommer du att komma ut på andra sidan och lära dig att stå på egna ben. Det är faktiskt en förutsättning för att kunna träffa någon ny och gå vidare.

Känns det ändå tufft? Tänk på alla fina människor du fortfarande har i ditt liv. Från vänner och familj till kollegor och bekanta.

Du tror fortfarande att ditt ex var “den rätta”

Marissa och Ryan i OC

Är du fast i tankarna att ditt ex var ditt livs kärlek är det klart att det är svårt att gå vidare. Utan att du tänker på det jämför du nya dejter med din förra partner, och har svårt att acceptera att de är på andra sätt. Här gäller det att bryta ditt tankemönster och tvinga dig att se på saker med nya ögon. Det finns så många möjligheter – bara du lyfter blicken en aning.

Du har hängt upp din självkänsla på din partner

Har du och din partner varit tillsammans länge är det extra vanligt att ens självkänsla och självförtroende svajar när det tar slut. Under åren har ni hittat på mer eller mindre allt tillsammans och bekräftat varandra i stort och smått. När den personen sedan försvinner från ens liv är det klart att det kan kännas tomt och osäkert. Vem är du, egentligen? För att komma över det här gäller det att du litar på din kapacitet. Bygg upp tron på dig själv, och låt det ta tid. Det är en viktig resa.

Du är rädd för att misslyckas

Serena i Gossip girl

Är du en person som alltid ger allt, och anser att inget annat än det perfekta är bra nog? Då är risken stor att ett uppbrott kan ta extra hårt på dig. Ett raserat förhållande ser du nämligen som ett misslyckande, och misslyckande är något du har svårt för att acceptera. Här gäller det att träna på att släppa kontrollen och godta när det inte går din väg.

Du har ett förflutet som påverkar dig

Har du erfarenheter av att ha blivit lämnad eller övergiven när du var liten kan ett uppbrott upplevas som extra svårt. Komplicerat bagage från barndomen har nämligen en tendens att påverka hur vi agerar, känner och handskas med upplevelser när vi är vuxna. Det bästa du kan göra är att ta hjälp av någon utifrån för att hantera det och hitta verktyg för att kunna gå vidare.

Du stalkar ditt ex – 24/7

Det finns de som inte kan komma över sina ex, även om de innerst inne vet att det aldrig kommer bli dem igen. Så, följer du varje steg ditt ex tar – även om hen varit tydlig med att det är över och kanske till och med börjat ignorera dig, är det definitivt läge att stanna upp, tänka om och ta hjälp. Det är destruktivt beteende som aldrig kommer göra någon gott. Även om det är svårt att bryta mönster kommer det vara värt det. Vi lovar!

Artikelinspiration: Psychology today

Foto: Skärmdump Sex and the city

Relaterade artiklar
Kärlekshoroskop – Så blir sommaren 2021 för ditt stjärntecken
Då blir du kär – enligt ditt stjärntecken
Så får du relationen att hålla – enligt astrologi