En tjej som tröstar sin kompis

TT

Så kan du hjälpa dig själv eller någon annan som är utsatt för hedersvåld eller förtryck

Är du utsatt för hedersförtryck? Eller misstänker du att din kompis är det? FRIDA har pratat med Gunilla von Wachenfeldt som är advokat och expert på hedersrelaterat våld och förtryck. Hon delar med sig av sina tips på vad du kan göra för att hjälpa.
Så ska du tänka om du misstänker att någon utsätts för hedersvåld
1:26

Efter reklamen: Så ska du tänka om du misstänker att någon utsätts för hedersvåld

(1:26)

Slå på ljud

Får du inte välja vilka kläder du ska ha på dig, vilka du vill umgås med eller vem du ska gifta dig med? Då kan du vara utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck.

Vad är hedersrelaterat våld och förtryck?

”I vissa familjer och släkter är det viktigt att det inte går något dåligt rykte om familjen. Det kan finnas regler, som att du inte får umgås med vem du vill eller ha sex förrän du har gift dig. Det här kallas heder. Om det gör att du blir dåligt behandlad kallas det hedersrelaterat våld och förtryck. Att utsätta någon för det kan vara brottsligt. Du kan få hjälp om du är utsatt”, skriver UMO.se (Ungdomsmottagning på nätet).

Det här ska du göra om du eller någon annan är utsatt för hedersrelaterat våld eller förtryck

Gunilla von Wachenfeldt, som sitter i juryn i FRIDAs och Zontas skrivartävling, jobbar som advokat och har hjälpt många flickor och kvinnor som har varit utsatta för hedersrelaterat våld. Hon berättar hur du kan hjälpa dig själv eller någon annan som är utsatt för hedersförtryck.

– Det viktiga är att man tar kontakt med en vuxen som man har förtroende för. De flesta som jobbar i skolans värld, till exempel lärare, kuratorer och skolsköterskor, har jättebra kunskap om hedersrelaterat våld. Så man kan absolut vända sig till dem, säger Gunilla von Wachenfeldt och fortsätter:

– Det kan röra sig om att man inte får välja sina kläder, att man inte får träffa kompisar efter skolan, att man inte får delta i gymnastik eller simning i skolan eller att man till och med inte får välja vem man ska gifta sig med. Den typen av begränsningar ska man berätta om, om man känner oro för det.

Vad ska man göra om ens kompis blir bortgift?

Varje år tvingas 12 miljoner flickor världen över bortgifta mot sin vilja. Och bara i Sverige blir ungefär 40 tjejer per år bortförda för tvångsgifte.

– Om man har någon kompis som blir bortförd ska man prata med en vuxen på en gång. Man kan också ringa till polisen. Om det är akut ska man alltid ringa 112, annars kan man ringa 114 114 och prata med polisen.

Här kan du söka hjälp om du eller någon nära dig är utsatt för hederförtryck:

  • Prata med en vuxen på din skola.
  • Är det Akut? Kontakta polisen på 112.
  • Är det inte akut? Ring polisen på 114 114.
  • Du kan vända dig till Rädda Barnens stödchatt för stöd eller hjälp. Du kan fråga dem om allt kring rättigheter, våld, hedersförtryck, begränsningar och tvångsäktenskap. Chatten är öppen tisdag, onsdag och torsdag kl. 12:00–14:00 samt måndag, tisdag, onsdag och torsdag kl. 19:00–21:00.
  • Somaya är en ideell förening som hjälper personer som är utsatta for hedersrelaterat våld och förtryck. Du kan kontakta dem via deras stödtelefon som är öppen mellan 09.00-16.00 under vardagar. De talar flera språk och deras nummer är: 020-81 82 83.
  • Terrafem är också en ideell organisation som arbetar för kvinnors och flickors rätt att leva utan mäns våld och dominans. Du ringa dem på deras jourtelefon: 020-52 10 10.
  • TRIS är en organisation som kämpar mot hedersrelaterat förtryck och våld. De tar emot samtal från hjälpsökande ungdomar, kvinnor samt HBTQ-personer. Deras jourtelefonen är öppen vardagar mellan 08:00-18:00 och du kan nå dem på nummer: 0774-40 66 00. Du kan även mejla dem på [email protected]

  • Här kan du komma i kontakt med fler organisationer som bekämpar hedersrelaterat våld och förtryck.

Artikeln är en del av FRIDAs och organisationen Zonta Internationals gemensamma kampanj ”Stoppa Barnäktenskap”. Här kan du läsa mer om samarbetet.

Relaterade artiklar
Skrivartävling: Skicka in din novell och få den publicerad på FRIDA och Zonta International
Elaf Ali höll på att bli bortgift som 14-åring mot sin vilja: ”utbildning blev min räddning”
Elaf Ali bröt sig fri från hedersförtrycket: “Jag förändrade min pappa”