Så kan du ha påverkats av att du lekte med Barbie

Så kan du ha påverkats av att du lekte med Barbie

Barbie har vid flertalet tillfällen kritiserats för att ge fel bild av hur tjejer ser ut. Nu har forskare fastslagit hur vi påverkas av den populära leksaken.

Lekte du med Barbie när du var yngre? Då är du inte ensam! Många växer upp med den populära leksaken utan att föräldrar, eller du själv, reflekterar över hur den kan påverka din självkänsla och självbild. Företaget som tillverkar dockorna har många gånger fått kritik – för att de bara visar upp en typ av utseende och kroppstyp (som inte ens finns i verkligheten).

Missa inte: Här är butiken som dissar plus size-avdelningen

Nu har en studie publicerats som visar att tjejer som lekte med Barbie var mer missnöjda med sina kroppar än de som inte gjorde det. Studien undersökte 112 tjejer i åldern sex till åtta år. De delades upp i två grupper där den ena fick leka med den traditionella Barbie-dockan och de andra fick roa sig med dockan Tracy, inspirerad av den lite mer kurviga karaktären i musikalen Hairspray.

Resultatet kanske inte är en större chock för någon men nu är det fastslagit att de som lekte med Barbie var mer missnöjda med sin kropp efter studien. Det spelade ingen roll om Barbie-dockan hade haft kläder eller bikini på sig – den påverkade ändå negativt.

Läs också:
Matilda om ortorexin: Jag försökte träna så mycket som möjligt
FRIDA-Emmi: Ätstörningen tog över mitt liv
Sex tecken på att du kan ha ångest

Hit kan du vända dig om du behöver hjälp:

Skolkuratorn

Vårdcentralen
BRIS
Frisk & Fri
Barn- och ungdomspsykiatrin
Ungdomsmottagningen

Artikeln är en del av FRIDAs kampanj #jaggillarmig – för bättre självkänsla bland tonårstjejer. Delta du också genom att använda hashtaggen #jaggillarmig i sociala medier. Vill du berätta din historia? Mejla [email protected]

Foto: IBL