gora-om-nagon-har-sjalvmordstankar

Så hjälper du någon som har självmordstankar

I dag är det International Suicide Prevention Day, en dag som uppmärksammar hur vi kan förebygga självmord. Att ha självmordstankar är inget ovanligt men det är viktigt att prata om det och att få hjälp.

Varje år begår mer än 800 000 människor självmord i världen och ännu fler försöker begå självmord enligt WHO (World Health Organization). Under 2015 begick 1554 personer självmord i Sverige. Många har självmordstankar någon gång i livet och det är inget ovanligt. Oftast kommer självmordstankar när vi går igenom något tufft.

Läs mer: Kändisarna talar ut om sin psykiska ohälsa

I dag är det International Suicide Prevention Day, en dag för att uppmärksamma och prata om hur vi kan förebygga självmord. Informationskampanjen Steg för livet, har listat fyra saker du kan göra om du misstänker att din kompis har självmordstankar.

1. Ta kontakt

Om du märker att en kompis till dig mår dåligt, så ska du prata med hen. Det kan vara svårt att veta vad man ska säga, men genom att prata med din kompis kan det göra att hen kommer på andra tankar. Var direkt, säg att du ser att hen inte mår bra och fråga om hen vill prata om det. Om du känner att du inte kan prata med din kompis om det här kan du istället vända dig till exempelvis din skolas kurator. Här nedanför finns en lista över vilka du kan vända dig till om du är orolig.

2. Visa att du bryr dig och vill lyssna

Det är viktigt att du visar att du bryr dig och att du vill lyssna på hen. Ha ögonkontakt under samtalet och försök att vara öppen och fördomsfri. Det kan kännas jobbigt om det blir tyst, men var inte rädd för det. När det är tyst hinner din vän bearbeta sina tankar och känslor.

Du kan fråga hen om det har hänt något, och ibland kan du också behöva ställa mer konkreta frågor. Fråga vad din kompis gjorde igår, eller hur hen har det i skolan. Om din vän tar upp positiva saker försök att prata mer om de sakerna.

3. Fråga om självmord

Genom att fråga om självmord visar du att det är okej att prata om det. Var inte rädd för att prata om det, det kommer inte öka risken för att hen begår självmord.

Fråga din kompis om något är så jobbigt att den funderat på att ta sitt liv, och om det är så, fråga om hen tänkt på hur den skulle gå tillväga. Om personen har en tydlig plan tyder det på att situationen är allvarlig. Ta alltid allt prat om självmord på allvar och det är viktigt att du aldrig lovar att hålla någons självmordstankar hemliga.

4. Sök hjälp och inge hopp

Om du pratar med någon som har självmordstankar är det viktigt att du berättar att det finns hjälp att få och erbjud dig även att följa med och söka hjälp. Lämna aldrig någon som är självmordsbenägen ensam, utan stanna kvar och kontakta någon som du vet att din kompis känner sig trygg med.

Om du är orolig för någon i din närhet eller om du själv behöver hjälp kan du vända dig hit:

– Du kan kontakta vårdguiden på nummer 1177. De kan hjälpa dig med vart du ska vända dig.

– Vårdcentralen

– Elevhälsan på din skola (skolsköterska eller skolkurator)

Ungdomsmottagningen

I ett akutläge ska du ringa 112 eller vända dig till närmaste psykiatriska akutmottagning.

Du kan också ringa till:

– Nationella hjälplinjen 020-22 00 60 (Alla dagar 13 – 22)

– Mind självmordslinjen 90101 och chatt: mind.se/sjalvmordslinjen (Alla dagar dygnet runt)

– BRIS, Barnens telefon 116 111 (Alla dagar 14-21 förutom onsdagar 17-21)

– Jourhavande medmänniska 08-702 16 80 (Alla dagar 21 – 06)

– Jourhavande präst, telefonstöd via 112 (Alla dagar 21 – 06) Chatt: jourhavandeprast (Måndag-torsdag 20 – 24)

– Röda korsets telefonjour, 0771-900800 (Söndag-torsdag 15 – 21)

Jourhavandekompis.se (vardagar 18.-22 och helger 14 – 18)

Umo.se (Ställ frågor om sex, hälsa och relationer.)

Hbtqkojan.se (Chatt för funderingar kring bi- och homosexualitet.)

Läs mer:
Fem sätt att stressa ner inför skolstarten
The Fooo Conspiracy: ”Vi ser när våra fans mår dåligt”
Allt du behöver veta om Therese Lindgrens bok

Foto: IBL