Så hjälper du en kompis som har ätstörningar

Så hjälper du en kompis som har ätstörningar

Om du märker att din kompis kräks upp maten, svälter sig själv eller på annat sätt mår dåligt måste du agera. Vi hjälper dig att hjälpa. Så här gör du!

Du kan inte få hen frisk

Lägg inte ansvaret för din kompis hälsa på dig själv. Du är ett jättebra stöd men du kan inte ensam få din vän frisk från ätstörningar, hen behöver experthjälp. Hos föreningen Frisk och fri kan både du som känner någon med en ätstörning eller din kompis få prata med andra i samma situation. Gå annars till en lärare, skolkurator eller ungdomsmottagning.

Våga agera
Hanna Kihlander, beteendevetare och pressansvarig på Frisk & Fri, riksföreningen mot ätstörningar påpekar att du inte ska vara rädd för att agera.

– De flesta tjejer som tidigare haft en ätstörning berättar att kompisar och familj inte vågade fråga hur de mådde, vilket de önskar att de hade gjort innan det gått för långt. Hjälp till att söka hjälp till din kompis, du kan inte göra hen frisk själv.

Prata utan att skälla

– Tala om för personen att du ser att hon eller han inte mår bra. Säg inte att du ser att hen har gått ner i vikt, då går personen till mothugg och försvar. Säg istället ”du verkar ledsen, jag ser det i dina ögon, jag finns här om det är något.” Gå till en vuxen om hen inte själv söker hjälp, det innebär inte att du går bakom ryggen. Det kan tvärtom innebära att du räddar någons liv, säger Hanna Kihlander.

Kräv inget tillbaka för din hjälp

Kritisera inte din kompis för att hen kräks, hetsäter eller svälter sig. Kräv inte viktökning eller viktnedgång eller att hen ska ändra på sitt beteende nu direkt. Det är jättetufft för din kompis. Visa istället att du finns tillgänglig, att du ser din kompis och att du är orolig.

Visa att du älskar hen

Försök att skilja på sjukdomen och personen. Personen är inte sin sjukdom, det är bara ett symtom. Inuti är din kompis den som hen alltid har varit. Säg att du älskar din kompis även om du hatar de ätstörnings-symptomen hen har.

Tänk på vad du säger

Nu är det extra viktigt för dig att tänka på vad du säger. Försök att inte själv ge hen eller andra komplimanger om utseende. Kommentera inte heller ditt eget utseende, det gör din vän ännu mer medveten om hur hen själv ser ut. Försök i stället att stärka din vän inifrån. Berätta vilken bra vän hen är, hur duktig personen är i skolan eller hur rolig hen är. Ge henne positiv pepp!

Läs mer!
Nu berättar Riverdales Camila Mendes om sin ätstörning
Bianca Ingrosso: ”Mitt liv gick ut på att spy”
Test: Är du i riskzonen för ätstörningar?

Källa: Friskfri.se, Umo.se

Foto: IBL