Sträng mamma och pappa

Så hanterar du dina stränga föräldrar

”Alla får vara ute, utom jag”. Tro oss, vi har alla varit tonåringar och vet hur det känns att ha stränga föräldrar. Men med lite knep går det faktiskt att hantera dem. Såhär gör du!

Visa att de kan lita på dig

Om du säger att du ska komma hem till klockan 22 – gör det. Om du säger att du ska hänga hos Emma – gör det. Om du lovar att sms:a innan du går till bussen – gör det. Visa att du kan ta ansvar och går att lita på så kommer dina föräldrar förstå att du kan ta hand om dig själv även när de inte är med.

Ge dem inte anledningar

Om du skolkar, får dåliga betyg eller skiter i deras regler kan vi lova att de bara sätter upp ännu fler regler. Gör det du ska så ger du dem inte nya anledningar till att vara extra stränga.

Håll dig till deras regler i en månad

Gör ett litet test. Håll dig strikt till dina föräldrars regler i en månad om du tidigare har brutit mot dem. Se hur dina föräldrar reagerar. Ger de dig ännu strängare order kan du säga ”men jag gör ju allt ni säger, kan ni inte ge mig lite space för en gångs skull”, eller så blir de förhoppningsvis mindre stränga automatiskt. Testa och se.

De är rädda om dig

Viktigt att komma ihåg för dig som har stränga föräldrar är varför de är så stränga. De flesta experter menar att överbeskyddande och stränghet bottnar i oro. Dina föräldrar är oroliga för att det händer dig något. På samma sätt som du är rädd för att något ska hända dina småsyskon, dina vänner eller ditt husdjur.

Underlätta för dem

Om dina föräldrar är stränga på grund av att de är oroliga så försök att dämpa deras oro. Skicka iväg ett sms att du är okej. Berätta vem du är hos. Ja vi vet, det kan kännas som att du har noll frihet. Men vi lovar att det hjälper dig att få mer frihet i framtiden.

Gör upp ”deals”

Sätt dig ner med dina föräldrar och ”förhandla”. Om du lovar att skicka sms innan du går hem på kvällen eller lovar att väcka dem när du kommer hem, så får du vara ute en timme extra på festen. Till exempel.

Förklara hur det funkar

Om du känner dig utanför i gänget på grund av dina stränga föräldrar, känner dig instängd eller ledsen: säg det då till dina föräldrar. Skrik inte ”ALLA ANDRA får vara ute hela natten!”, utan försök pedagogiskt att förklara att du hamnar utanför på grund av deras tider. Att du känner dig ensam och att ditt humör inte gör dig särskilt motiverad i skolan, till exempel.

Sov hos en kompis

Om dina föräldrar går med på det: sov hos en kompis på helgen. Kanske har din kompis lite lösare regler som gör att ni kan vara ute längre, äta mer godis, får ha mobilen hela kvällen och så vidare.

Gör det du ska – och lite till

Får du troligtvis inte gå hemifrån utan att ha ätit, diskat och städat rummet? Gör allt i rekordfart och lägg till ”dammsuga badrummet” och ”gå ut med soporna” också. Lista sedan allt du gjort inför dina föräldrar. Du ska se att de mjuknar lite när de inser vilken omtänksam och grym dotter de har.

Läs mer!
11 saker du bara förstår om dina föräldrar är sämst på teknik
11 saker (och lögner) du ALLTID får höra av dina föräldrar
Så får du dina föräldrar att säga ja – varje gång

Foto: TT