Sex education

Så gör du för att få en bra nystart i skolan

Har du samma roll i klassen som för tre år sedan? Har du liknande betyg år efter år och samma gamla kompisgäng? Om du vill ha en förändring har du kommit rätt, vi ger dig tipsen för en nystart.

1. Gör en vision board

Gör ett kollage med bilder eller skriv ner en lista med sånt du vill förändra. ”Våga bära coola kläder”, ”lära känna en ny kompis”, ”lära mig prata inför klassen” eller ”höja betyget i matte” kan vara mål som du skriver upp. Det hjälper dig att förverkliga dina drömmar och mål.

2. Skaffa nya kompisar

En stor del av din skoltid består av att hänga med kompisar. Och det är ett perfekt ställe att skaffa nya vänner. Gå med i skolans musikal, stå i skol-kiosken eller gå med i elevrådet för att få nya vänner utanför klassen. Sök dig till personer med samma intressen, det ökar chanserna till vänskap.

3. Säg att du vill satsa

Om du vill ha högre betyg är det bra att din lärare vet om det, det ökar chansen att nå ditt mål. Berätta för läraren att du vill satsa denna termin och be hen säga vad du ska göra för att höja dina betyg.

4. Ny pluggteknik

För att orka plugga under flera års tid gäller det att då och då bryta rutiner. Ändra din pluggteknik genom att till exempel sitta och plugga på ett nytt ställe, sätt post-it lappar i böckerna, läs 15 minuter och vila fem minuter och så vidare.

5. Säg ifrån

Har du låtit dig trampas på av klasskompisarna? Nu är det slut med det! Ta mod till dig och säg ifrån, berätta för de elaka personerna att deras beteende inte är okej. Om de inte lyssnar är det dags att gå till en lärare eller till rektorn.

6. Våga ta hjälp

Det är inte fel eller fult att be om hjälp, skolan kan vara tuff på olika sätt. Om du känner dig utanför i skolan bör du ta hjälp av en lärare eller kurator. Om du är stressad och har ångest över betygshets behöver du ta hjälp av en vuxen för att få avlastning och om du har svårt att koncentrera dig behöver du kanske hjälp med specialundervisning.

Läs mer:
Den här skolan ger dig böter om du kommer försent till lektionen
Så får du nya vänner i klassen eller skolan
Så flörtar du på nya sätt i skolan (få din crush på fall!)

Foto: IBL