Så får du fler vänner online

Så får du fler vänner online

Vill du få fler vänner? Börja vänflörta online! Många hittar nämligen inte bara sin stora kärlek där, utan även kompisar för livet. Såhär skaffar du fler vänner på nätet!

Internet är extremt bra på många olika sätt. Vi kan köpa en pizza när vi vill och få den levererad till vår dörr, vi kan fixa dejter och träffa den stora kärleken. Och det kanske bästa av allt – vår framtida bästis kanske bara är ett klick bort.

Så var det i alla fall för Johanna, 18 år, som träffade sin bästa kompis genom ett spelforum. Gemenskapen där kändes annorlunda än den hon hade med sina kompisar i skolan, och hon kom snabbt nära flera av dem som skrev regelbundet där. Alla var snälla, hade samma intressen som henne och lyssnade på vad hon hade att säga. Snabbt fick hon också ett extra nära band med en av användarna.

Läs också: 19 sätt att hantera haters

– Jag kommer knappt ihåg när vi började skriva till varandra först, men jag kommer ihåg att hon alltid fanns där när jag skrev något. Hon hade samma tråkiga humor som mig och vi kunde prata om allt möjligt utan att hon tyckte att jag var konstig.

Johanna är inte heller ensam om att skaffa vänner online. Enligt en enkät från appen MeetMe har 65 procent av alla amerikanska tjejer minst en online-vän som de anser vara väldigt nära och kan dela med sig av allt med, trots att de aldrig har träffats i verkligheten.

Fördelar med att skaffa vänner online är också många, menar psykologen Caroline Hyddén Linnander.

– Om du är lite blyg, kanske inte har så lätt att få vänner eller våga pröva sig fram, så kan du ändå känna vänskap och tillhörighet online. Du får vara med och det är så viktigt för de flesta av oss, den där känslan av att någon känner en och uppskattar en.

Läs också: 10 bevis på att ditt liv äger

Ibland är det också enklare att öppna upp sig för någon främmande på internet än för kompisarna i skolan.

– När du skriver ord får orden inte samma känslomässiga laddning som när de ska sägas till någon som ser en. Det kan vara bra eftersom du då får möjlighet att berätta en del känsliga saker för andra och får en direkt respons.

Det finns en del nackdelar också, menar hon. Vi går bland annat miste om den fysiska kontakten som är viktig för oss människor, till exempel en hej då-kram eller att en vän jublar när du berättar om något roligt som har hänt. Sådana saker berör oss mer på djupet, menar Caroline, och det frisätter hormoner samtidigt som det lugnar och ger tröst. Det finns också en risk för att människor inte är helt ärliga med vilka de egentligen är.

Läs också: 15 störiga problem alla som har en gruppchatt med sin squad förstår

Johanna berättar att hon har stött på en del fördomar om sin relation med online-kompisen. Ofta får hon höra att hon borde vara mer försiktig med vad hon delar med sig av och att vänskapen de har inte betyder lika mycket som en “riktig” vänskap.

– Även om jag och min kompis inte har träffats i verkliga livet någon gång är vi precis som vilka bästa kompisar som helst. Vi pratar om musik, familj, filmer, vi kan prata om precis allt och hon vet allt om mig.

Johanna och kompisen har nu känt varandra i fyra år, och hon kan inte tänka sig ett liv utan sin online-vän.

– Hon är lätt min bästa vän och har stöttat mig igenom allt, allt från när jag har bråkat med mina föräldrar till när jag har blivit dumpad och fått mitt hjärta krossat. Jag spyr ut det jag känner i ett mess till henne och hon dömer mig aldrig. Om jag ska vara ärlig vet jag inte vad jag hade gjort utan henne ibland.

Johanna heter egentligen något annat och vill vara anonym.

Tips! Så skaffar du fler onlinevänner

Kolla utbudet

Gå med i appar, forum eller Facebook-grupper där du kan hitta vänner. Kolla också efter specialinriktade forum eller sidor om du har något intresse och börja skriv och vara aktiv.

Börja vänflörta

Har du någon på dina sociala medier som du skulle vilja bli vän med? Börja vänflörta! Kommentera hennes inlägg med någon positiv kommentar, nämn henne i någon tweet eller skicka ett privat meddelande om du har något du undrar eller vill fråga.

Ta det till nästa nivå

Om du har chattat online i en månad och har börjat att dela personlig information, fråga henne om hon skulle vilja skicka sms, prata på telefon eller via Skype någon gång. Här gäller det att känna efter hur din onlinekompis är, vissa föredrar att bara skriva med varandra till exempel och då måste man respektera det.

Dela med dig

Har ni något gemensamt intresse? Maila över en länk till någon rolig artikel om det eller skriv ett inlägg om det på Facebook och tagga henne. Dela med dig av dina upplevelser och av dig själv så att ni får en chans att lära känna varandra ännu bättre.

Lita på magkänslan

Det kan vara lätt att berätta allt om sina innersta hemligheter och om andra i din närhet men du kan aldrig vara 100 procent säker på att personen är den hon säger att hon är. Lyssna på magkänslan – om det verkar fel eller är för bra för att vara sant så kanske det också är det.

Var försiktig

Om ni ska träffas IRL, se till att ringa eller skypean innan för att vara säker på att hon är den du tror att hon är. Berätta för din familj och dina kompisar var ni ska träffas och skicka ett sms när du är på kompisdejten. Om du inte vill att det ska bli stelt är det bra att börja med att ses i en större grupp tillsammans med andra.

Läs också:

Säkraste tecknen på att ditt kompisgäng är squad goals

22 saker som hänger i julfilmer men aldrig i verkligheten

13 tecken på att du bör göra slut med din kompis

Av: Malin Ny

Foto: IBL