Så dyr är din mens (och 18 andra saker du måste veta om lingonveckan)

Så dyr är din mens (och 18 andra saker du måste veta om lingonveckan)

Kan du ha sex vid mens? Hur mycket pengar lägger du på att blöda varje år? FRIDA reder ut alla frågetecken du har om mens.

1. Tusentals dagar av blod

En kvinna har i genomsnitt mens hela 3 500 dagar av sin livstid.

2. Det här är mens

Som livmoderbärare har du ägglossning varje månad. Om du inte har sex och inte får in spermier i slidan så att du blir gravid så stöts istället ägget och slemhinnan ut som en blödning. Det är detta som är mens.

3. Ondare på vintern

Enligt forskare är mensen jobbigare under de kalla månaderna av året. Du får ondare och blöder mer än under den varma perioden.

4. Då får vi mens


De flesta brukar få mens någon gång i 12 till 14-årsåldern. Men det finns både 9-åringar och 16-åringar som får mens. Har du däremot inte fått mens när du är 17 år gammal bör du gå till en läkare.

5. Sex och mens

Det går att ha sex trots att du har mens, men en handduk för att skydda lakanen är att rekommendera. Däremot bör du inte ha sex med tampongen i slidan, dels kan den tryckas in långt i dig och dels suger tampongen upp både blod och sekret som bildas när du blir upphetsad.

6. Tampong och oskuld

Att använda en tampong vid mens innebär inte att du ”förlorar oskulden”, vilket vissa tror. För det krävs det att du har sex. Det syns varken om du har haft samlag eller en tampong i slidan, även om en doktor undersöker dig.

7. Kan bli gravid innan mens


Det finns en risk att bli gravid redan innan du fått din första mens. Det beror på att du kan ha ägglossning redan innan mensen kommer och om en spermie träffar en äggcell inuti dig så kan du bli gravid.

Läs också: Så lindrar du din mensvärk

8. Tampongsjukan

Toxic shock syndrome, TSS, är en sjukdom som kan bildas genom bakteriella infektioner. Till exempel om du har tampongen i slidan i väldigt många timmar i sträck. Snabb hög feber, diarré, ont i musklerna och svullna kroppsdelar är olika symptom. Det är däremot en ovanlig sjukdom.

9. Så mycket kostar mensen

Det finns ingen exakt uträkning för hur mycket din mens kostar dig under en livstid. Men om vi tänker oss inköp av mensskydd, värktabletter och livsnödvändig choklad blir kostnaden cirka 1 500 kronor per år, vilket innebär omkring 60 000 kronor under en livstid.

10. PMS

Före mensen känner många tjejer sig ångestfyllda, får ömma bröst, humörsvängningar, börjar gråta och får svårt att sova. Detta kallas premenstruellt syndrom, alltså PMS. Det brukar oftast börja tre till fyra dagar innan mensen och försvinna när mensen kommer.

11. Dagar med mens

Mensen skiljer sig mycket från person till person, men man brukar säga att de flesta blöder i tre till sju dagar under varje menstruation.

Läs också: Läsarna berättar: Så var det att få mens första gången

12. Så mycket blod förlorar du


Vad som känns som en hel flod av blod är i själva verket bara en deciliter blod som kommer ur dig vid varje mens-period. Eftersom blodet blandas ut med kroppsvätska och slemhinna från livmodern kan du uppleva det som mer. 

13. Rör på dig

Att träna under mens sägs vara en riktig smärtlindrare för dig med mycket mensvärk. Att löpträna eller gå ut och gå en runda sätter igång endorfiner, vilket kan lindra smärtan.

14. Choklad hjälper

Choklad är inte bara gott, utan lindrar även mensvärk. Enligt forskning som gjorts av Lisa Eberly, legitimerad dietist, suktar våra kroppar efter magnesium (som finns i choklad, yey!) vilket lindrar smärta vid muskelkramper.

15. Då slipper du mens

Du kommer att ha mens i cirka 40 år av ditt liv. Du får mens mellan 10-15 års ålder och slutar ha den när du kommer in i klimakteriet i omkring 45-60 års ålder.

16. Riklig mens

Om du ständigt måste byta tampong eller blöder igenom trots stora mensskydd så har du troligen vad som kallas ”riklig mens”. Det innebär att du har mycket av ett ämne i livmodern som löser upp levrat blod. 

17. Mindre mens av p-piller


Preventivmedel som innehåller mycket hormoner, så som p-piller, p-ring och hormonspiral, gör ofta att du blöder mindre när du har mens.

18. Vad är en menscykel?

Menscykel kallas tiden från första dagen på en mens till första dagen på nästa. Cykel är ett annat ord för ring och betyder att någonting är återkommande.

19. Oregelbunden mens

När du först får mens och under de första åren är mensen ofta oregelbunden, den kommer alltså inte exakt samma dag varje månad. För de flesta är det mellan 21-35 dagar mellan mensens första dag och nästa månads första dag.

Läs också:
Här är chokladen som lindrar din mensvärk
Sex myter om mens (som inte stämmer!)
Sex saker som gör mensen mindre jobbig

Källa: Umo.se, Boken Blood, Bread, and Roses: How Menstruation Created the World, 1177.se.

Foto: IBL