Så berättar du för dina föräldrar att du har fått mens

Så berättar du för dina föräldrar att du har fått mens

Är du orolig över hur du ska berätta för dina föräldrar att du har fått mens? Du är inte ensam, många tycker att det känns lite jobbigt. FRIDA listar sina bästa tips på hur du överkommer rädslan.

1. Skriv en lapp

Tycker du att det känns jobbigt att konfrontera dem och behöva titta dem i ögonen? Skriv en lapp eller skicka ett sms så känns det mindre obekvämt!

2. Fråga om de kan köpa mensskydd

Att fråga om dina föräldrar kan köpa mensskydd till dig är ett smidigt sätt att få dem att förstå att du har fått mens utan att behöva säga det rakt ut.

3. Välj ett tillfälle då du känner dig bekväm

Kanske känns det mer bekvämt att berätta för bara en av dina föräldrar, eller så vill du ta tjuren vid hornen och berätta för båda direkt? Att välja ett tillfälle då du känner dig bekväm omkring dem gör det enklare. Säg det lite snabbt när ni säger god natt på kvällen eller fråga om de kan köpa bindor till dig nästa gång de ska till affären.

4. Förstå att det inte är pinsamt

Alla tjejer får mens. Mensen är helt naturlig och är dessutom ett tecken på att din kropp fungerar som den ska! Din mamma har dessutom haft mens hundratals gånger så hon vet med säkerhet vad det är du går igenom. Och glöm inte – även hon har behövt berätta för sina föräldrar en gång i tiden.

Måste jag berätta för mina föräldrar?

Nej, det finns ingen som kommer tvinga dig att berätta. Fördelen med att göra det är däremot att du har någon att prata med om du har några frågor, att de förstår varför ditt humör varierar (som det kan göra när du har mens) och kunna betala för mensskydd.

Läs också:
Sex saker som gör mensen mindre jobbig
Sex myter om mens (som inte stämmer)
12 känslor som känns helt normala när du har mens

Följ FRIDA på Facebook, Youtube, Twitter, Instagram och Snapchat för att inte missa något.

Av: Ellinor Lindholm

Foto: IBL