Recept: Så gör du din egen poké bowl

Har du också scrollat förbi färgglada skålar fyllda av frukter och grönsaker på Instagram? Poké bowls är den nya mattrenden från Hawaii som är både supergod och supersnygg i flödet. Så gör du en egen!
503 Service Unavailable

Poké bowl med lax och sesamfrö

Till 4 portioner behöver du:

3 dl japanskt ris (exempelvis sushiris)

1 msk sesamolja

2 msk japansk soja

1 klyfta vitlök, riven

2 tsk sriracha (eller mer efter smak)

500 g rå lax

2 salladslökar

½ gurka

1 mango

2 avokado

2 dl edamebönor (sojabönor)

1,5 msk rostade vita sesamfrö

Gör så här:
1. Börja med att tvätta riset och koka det enligt anvisningarna på paketet.
2. Blanda sesamolja, soja, vitlök och sriracha i en bunke. Tärna laxen i stora tärningar och skiva salladslöken tunt. Vänd ner laxen i marinaden.
3. Skiva gurka tunt, tärna mango, dela och skiva avokadon.
4. Lägg riset i botten av stora portionsskålar. Toppa med avokado, mango, edamamebönor, gurka och lax. Strössla över sesamfrö.

503 Service Unavailable

Vegansk poké bowl med tofu och blomkål

Till 4 portioner behöver du:

6 dl kokt ris (exempelvis sushiris)

2 avokado

200 g blomkål

100 g sugarsnaps

½ rödlök

150 g algsallad (finns att köpa färdig i utvalda matbutiker)

Marinerad tofu

150 g naturell tofu

¾ dl teriyakisås

¼ dl soja

1 tsk sesamfrö

Gör så här:
1. Skölj riset och koka enligt anvisningarna på paketet.
2. Skär tofun i kuber. Blanda teriyakisås och soja, blanda ner tofun i marinaden. Strö över sesamfrö.
3. Koka blomkålen (om du vill, går även att äta rå).
4. Koka sugarsnapsen i lättsaltat vatten i cirka två minuter.
5. Skär avokado i tunna skivor, skala och strimla rödlöken.
6. Lägg riset längst ner i stora serveringsskålar, toppa med tofu, blomkål, avokado, rödlök och algsallad. Strö över extra sesamfrö efter smak.

503 Service Unavailable

Poké bowl med honung och cashewnötter

Till 4 portioner behöver du:

Marinerad Lax

500 g lax

2 msk soja

1 msk flytande honung

1 st lime

2 tsk färsk ingefära

Övriga ingredienser

4 dl ris (exempelvis sushiris)

200 g Edamamebönor (gröna sojabönor)

200 g fryst mango

1 salladslök

50 g naturella cashewnötter

2 st avokado

Chiliflakes

Flingsalt

Koriander

Så här gör du:
1. Skölj och koka riset enligt anvisningarna på paketet.
2. Blanda riven ingefära, pressad lime, soja och honung i en skål.
3. Tärna laxen och blanda med marinaden.
4. Skiva avokado och lök.
5. Ta fram fyra stora skålar och börja med att lägga i riset.
6. Fyll på med den marinerade laxen, avokado, lök, bönor och mango.
7. Toppa med cashewnötter, chiliflakes, salt och avsluta med koriander.

Fler recept!
Starbucks frappuccino med smak av sockervadd
Kladdkaka med rocky road
Chokladvåfflor med grädde och bär

Följ FRIDA på Facebook, Youtube, Twitter, Instagram och Snapchat för att inte missa något.

Av: Ellinor Lindholm

Bild: IBL

Titta på fler klipp från FRIDA: