Poké bowl med lax och sesamfrö
Till 4 portioner behöver du:
3 dl japanskt ris (exempelvis sushiris)
1 msk sesamolja
2 msk japansk soja
1 klyfta vitlök, riven
2 tsk sriracha (eller mer efter smak)
500 g rå lax
2 salladslökar
½ gurka
1 mango
2 avokado
2 dl edamebönor (sojabönor)
1,5 msk rostade vita sesamfrö
Gör så här:
1. Börja med att tvätta riset och koka det enligt anvisningarna på paketet.
2. Blanda sesamolja, soja, vitlök och sriracha i en bunke. Tärna laxen i stora tärningar och skiva salladslöken tunt. Vänd ner laxen i marinaden.
3. Skiva gurka tunt, tärna mango, dela och skiva avokadon.
4. Lägg riset i botten av stora portionsskålar. Toppa med avokado, mango, edamamebönor, gurka och lax. Strössla över sesamfrö.
Vegansk poké bowl med tofu och blomkål
Till 4 portioner behöver du:
6 dl kokt ris (exempelvis sushiris)
2 avokado
200 g blomkål
100 g sugarsnaps
½ rödlök
150 g algsallad (finns att köpa färdig i utvalda matbutiker)
Marinerad tofu
150 g naturell tofu
¾ dl teriyakisås
¼ dl soja
1 tsk sesamfrö
Gör så här:
1. Skölj riset och koka enligt anvisningarna på paketet.
2. Skär tofun i kuber. Blanda teriyakisås och soja, blanda ner tofun i marinaden. Strö över sesamfrö.
3. Koka blomkålen (om du vill, går även att äta rå).
4. Koka sugarsnapsen i lättsaltat vatten i cirka två minuter.
5. Skär avokado i tunna skivor, skala och strimla rödlöken.
6. Lägg riset längst ner i stora serveringsskålar, toppa med tofu, blomkål, avokado, rödlök och algsallad. Strö över extra sesamfrö efter smak.
Poké bowl med honung och cashewnötter
Till 4 portioner behöver du:
Marinerad Lax
500 g lax
2 msk soja
1 msk flytande honung
1 st lime
2 tsk färsk ingefära
Övriga ingredienser
4 dl ris (exempelvis sushiris)
200 g Edamamebönor (gröna sojabönor)
200 g fryst mango
1 salladslök
50 g naturella cashewnötter
2 st avokado
Chiliflakes
Flingsalt
Koriander
Så här gör du:
1. Skölj och koka riset enligt anvisningarna på paketet.
2. Blanda riven ingefära, pressad lime, soja och honung i en skål.
3. Tärna laxen och blanda med marinaden.
4. Skiva avokado och lök.
5. Ta fram fyra stora skålar och börja med att lägga i riset.
6. Fyll på med den marinerade laxen, avokado, lök, bönor och mango.
7. Toppa med cashewnötter, chiliflakes, salt och avsluta med koriander.
Fler recept!
Starbucks frappuccino med smak av sockervadd
Kladdkaka med rocky road
Chokladvåfflor med grädde och bär
Följ FRIDA på Facebook, Youtube, Twitter, Instagram och Snapchat för att inte missa något.
Av: Ellinor Lindholm
Bild: IBL