Recept: Biskvitårta med mörk choklad

Biskvier är det lilla bakverket med den perfekta kombinationen av mandelmassa, smörkräm och choklad. Här kommer ett recept på kakan i ett nytt format.

Du behöver (för cirka 10 bitar):

Botten

300 g mandelmassa

1 äggvita

0,5 dl strösocker

Fyllning

100 g mörk choklad

250 g rumsvarmt smör

4 dl florsocker

4 tsk vaniljsocker

2 äggulor

Garnering

150 g mörk choklad

¾ tsk matolja, neutral

Gör så här!

1. Sätt ugnen på 180 grader. Riv mandelmassan grovt. Vispa upp äggvitan med en elvisp och blanda den med strösockret.

2. Blanda ihop det med mandelmassan. Bred ut smeten till en rundel på en plåt med bakplåtspapper, ca 20 cm i diameter.

3. Grädda bottnen mitt i ugnen i 20 minuter. Låt den svalna på plåten. Vänd undersidan uppåt på ett galler. Låt den kallna under bakduk.

4. Fyllning: Smält chokladen i en skål över vattenbad. Låt den svalna. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och äggulor till en fluffig smet med en elvisp. Blanda ner den smälta chokladen med en slev.

5. Bred ut smörkrämsfyllningen toppigt på bottnen. Jämna till ytan med en spatel. Låt biskvin stelna i kylen i ca 30 minuter.

5. Garnering: Smält chokladen och oljan till garneringen över vattenbad. Häll över fyllningen med en liten kanna. Jämna till ytan med en spatel. Ställ kakan i kylen igen för att stelna.

Receptet kommer från boken Lindas kakor av Linda Andersson

Foto: Thomas Hjertén

Titta på fler klipp från FRIDA: