Greta Thunberg

Rädda miljön – 5 saker du kan göra själv

Ingen kan rädda världen själv, men ihop kan vi göra små saker som blir stor hjälp för miljön. Börja redan idag!

1. Duscha smart

När du duschar i tio minuter använder du omkring 70 liter vatten. Bara genom att stänga av vattnet när du tvålar in dig eller lägger i hårinpackning så sparar du omkring 20 liter vatten. Om alla i Sverige skulle duscha effektivare skulle vi spara cirka 38 miljoner kronor.

2. Byt lampor

Kolla runt i ert hus. Har ni vanliga lampor eller lågenergilampor? Genom att byta till lampor som förbrukar mindre energi så minskas koldioxidutsläppet med omkring nio kilo om året. För att peppa din familj att byta lampor kan du berätta att ni sparar cirka 100 kronor per lampa varje år.

Glödlampa

3. Koka te i vattenkokaren

Om du kokar upp vatten på en vanlig spis tar det cirka tio minuter och det drar över 200 Wh (wattimme). Om du däremot kokar upp lika mycket vatten i en vattenkokare tar det cirka fyra minuter och drar under 140 Wh. Du sparar både energi, pengar och tid.

4. Cykla

Ja, visst lockar det att skjutsas av föräldrarna eller ta bussen till skolan? Men om du tar cykeln istället sparar du både på bensin och koldioxidutsläpp, vilket förstör miljön. Dessutom sparar du både pengar för busskort och får starka ben och rumpa på köpet.

Cykel

5. Ta med en vattenflaska

I Sverige dricker vi omkring 20 liter vatten per person varje år och mycket av dessa siffror kommer från flaskvatten som vi köper i affären. Genom att fylla en flaska med vatten (vi har bland det bästa vattnet i hela världen i Sverige) så sparar du både på miljön och på pengar.

Tjej vattenflaska

Läs mer:

Allt du behöver veta inför skolstrejken på fredag

Therese Lindgrens bästa tips om du vill äta mer veganskt

Sju tjejer under 19 år som förändrat världen

Följ FRIDA på Facebook, Youtube, Twitter, Instagram och Snapchat för att inte missa något.

Foto: TT och Unsplash

Källa: miljo-utveckling.se, naturskyddsforeningen.se, CNN.com