Politikernas förslag: Förbjud mobiltelefoner i klassrummet

Politikernas förslag: Förbjud mobiltelefoner i klassrummet

Det finns ingen lag på att mobiltelefoner ska förbjudas i skolan. Det vill däremot Socialdemokraterna ändra på nu.

Flera studier har tidigare visat att det stör koncentrationen och förstör arbetsron när telefoner används i klassrummet.

Många skolor har sedan tidigare egna regler för hur mobilerna får användas under skoltid men nu vill Socialdemokraterna lagstifta ett förbud mot användandet av telefoner i skolan.

Finansminister Magdalena Andersson och gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström förklarar för Aftonbladet att utgångspunkten ska vara att man inte ska ha mobiltelefoner med i klassrummet men att det sjävklart kan göras undantag.

– Om läraren bedömer det ska en elev kunna få ha en mobiltelefon, till exempel om en elev har en förälder som är sjuk och behöver nå sitt barn, säger Anna Ekström.

Även om det sedan tidigare har varit förbjudet med telefoner i flertalet skolor så tror de att det blir mindre tjafs när lärarna har lagstiftningen i ryggen.

– Det här är ett förslag som vi går till val på, det ska bli intressant att se vilka partier vi får stöd från. Jag tror vi får starkt stöd från lärare och föräldrar. Kanske också många elever som kan tycka att det blir tryggare, säger Anna Ekström till Aftonbladet.

Läs mer!
25 saker bara du som går på högstadiet och gymnasiet förstår
Studentklänningar 2018: 12 vita och trendiga klänningar
11 stadier du går igenom när du ska skriva prov

Källa: Aftonbladet

Foto: IBL