varnplikt-unga

Nu återinförs värnplikten – det här innebär det

Redan i höstas skrevs det om att unga kan komma att tvingas göra lumpen. Nu har regeringen beslutat att det blir så. Men vad innebär det egentligen?

Att göra lumpen (värnplikt) innebär att du gör en militärutbildning. Anledningen till att den nu blir obligatorisk är för att säkerhetsläget i världen har förändrats och att det inte varit tillräckligt många frivilliga som velat göra det, skriver Metro.

Det som händer nu är att du som är född 1999 kommer att få mönstringsplikt redan nu i sommar och du som är född 2000 kommer få det nästa sommar. Därefter kommer det att fortsätta för de som är födda 2001 osv. Mönstringsplikten är att du gör en typ av uttagning för att få göra lumpen, och den gäller både tjejer och killar.

Värnplikten gör du efter du gått gymnasiet och utbildningen är mellan elva och nio månader beroende på om du går en befälsutbildning eller soldatutbildning. Du får också betalt när du gör lumpen.

Det är dock inte alla som behöver göra lumpen utan det är runt 13 000 som måste mönstra och av dem är det bara runt 4000 som måste göra lumpen. Försvarsministern Peter Hultqvist (S) har också sagt att de i först hand vill ha personer som vill göra lumpen.

Läs mer:
Så kan betygsättningen göras om på gymnasiet
Guide: Så väljer du rätt gymnasieprogram
Sveriges elever har blivit bättre i skolan

Följ FRIDA på Facebook, Youtube, Twitter, Instagram och Snapchat för att inte missa något.

Foto: IBL