Nio tecken på att du inte alltid är snäll mot dina kompisar

Nio tecken på att du inte alltid är snäll mot dina kompisar

Även om du försöker vara en bra kompis är det lätt hänt att du faktiskt sårar dina vänner ibland. Stämmer något av de här tecknen in på dig?

1. Skämtar på andras bekostnad

Har du sagt skämt som innefattar någon av dina kompisar? Är du säker på att den personen tyckte att det var lika roligt som du gjorde? Även om någon exempelvis ramlar och du tycker att det såg roligt ut behöver det inte betyda att någon annan känner samma sak.

2. Kommenterar andras utseende

Det är lätt att påpeka någonting om hur en annan person ser ut och även om du faktiskt säger det för att vara snäll kan det bli fel. Att påpeka att någon är ”så smal” kan tolkas fel av den person som kämpar för att gå upp i vikt. Satsa i stället på att ge komplimanger för dina vänners inre egenskaper som att de är roliga, snälla, omtänksamma och så vidare.

3. Utesluter någon ur gruppen

Vi vet, det går inte att bli vän med alla och det behöver man inte heller bli. Men tänk hur det vore om situationen var omvänd och du var den som inte fick ett sms när alla andra i gänget ska ses eller som behöver tjata för att få vara med. Se till så att alla känner sig som en del av gruppen!

4. Snackar skit

Det kan vara svårt att hålla sig ifrån att säga elaka saker om en person du inte gillar så mycket när hen inte är med – men gör allt för att undvika det. Att snacka skit leder aldrig till någonting bra. Det får dig att framstå som osäker och taskig och med största sannolikhet kommer personen även få reda på det någon gång.

5. Ska alltid bestämma

Ta ett steg tillbaka och fundera på om det alltid är du som bestämmer vad ni ska göra, var ni ska ses och vem ni ska ha en crush på. Självklart tar olika personer olika mycket initiativ i en grupp men om du känner att du har lätt för att köra över andra eller inte lyssnar på dina vänner kan de bli sårade.

6. Ska alltid ha rätt

Det är helt okej att ha olika åsikter än ens kompisar – det viktiga är att acceptera och lyssna på det som alla säger. Om det alltid ska sluta med att du har rätt, och att du ska fortsätta diskutera det tills alla andra ger sig, kommer det inte bidra till en positiv stämning.

7. Kräver för mycket av dina vänner

Förväntar du dig att dina vänner ska svara dygnet runt, alltid lyssna på dina problem och alltid kunna ses när du vill? Självklart ska ni stötta varandra men då är det också viktigt att du är likadan tillbaka. Det kommer kännas jobbigt om dina vänner alltid måste ställa upp för dig men känner att du inte finns där för dem.

8. Kan inte hålla hemligheter

Det kan kännas svårt att hålla hemligheter och inte berätta dem vidare men gör du det vet dina kompisar att de inte kan lita på dig, vilket är något av det viktigaste för en stark vänskap. Om du känner att du måste prata med någon om det som dina kompisar berättar, speciellt om det är något allvarligt, kan du prata med en förälder eller annan vuxen som inte är en del av ert kompisgäng.

9. Säger inte förlåt

Vi gör alla fel och misstag någon gång och då är det viktigt att kunna inse det och att även säga förlåt. Är det ett ord som inte existerar för dig är risken stor att dina vänner kommer bli besvikna. När du ber om ursäkt är det också viktigt att bara säga ”förlåt” utan att lägga till någonting om det som din kompis också gjorde fel.

Läs mer!
Drama i kompisgänget? Så löser ni det!
Sju saker ni kan göra när du ska lära känna en ny kompis
Quiz: Vart borde du och din BFF resa efter studenten?

Foto: IBL