Nellie, 19 år: "Jag har bipolär sjukdom"

Nellie, 19 år: "Jag har bipolär sjukdom"

Ena stunden depression och ångest och andra stunden känslan över att vara bäst i världen. Det är känslor som 19-åriga Nellie har levt med sedan hon var liten.

Redan när bloggerskan och modellen Nellie Lindgren var tio år började hon må dåligt. I efterhand har hon insett att hon redan då led av ångest och depression. I ytterligare nio år har hon undrat vad felet varit, men aldrig fått någon riktig hjälp inom vården. Tills nyligen, då hon fick diagnosen bipolär typ 2.

– Sjukdomen innebär att du pendlar mellan olika stadier i ditt mående. Det går mellan depression, ett normalt stadie och mani, ett tillstånd där livet är helt fantastiskt, du behöver inte mycket sömn och har tusen bollar i luften.

När Nellie mår som sämst orkar hon inte göra någonting alls.

– Jag är trött, ledsen och inte den pratglada och spralliga Nellie som jag vanligtvis är. Jag tappar rutiner som att äta och sova. Till och med att duscha kan bli jobbigt.

Perioder när sjukdomen har varit som värst har Nellie tappat livslusten och känt att hon inte velat leva längre.

– Tyvärr är det så jag har känt. Hopplösheten och brist på ork att försöka ta mig upp igen har ibland tagit över.

Nellie pendlar mellan depression, normalt tillstånd och mani.

När depressionen går över kan Nellie leva på som vanligt under en tid. Eller så hamnar hon i ett tillstånd som kallas hypomaniska perioder.

– Det som händer är helt enkelt att jag blir hyperaktiv. Jag tar på mig jobb, planerar resor, bokar in möten med mera. Ingenting kan stoppa mig och jag är bäst i hela världen, det är känslan. De är rätt skönt ibland. Men efteråt så blir det jobbigt.

Nellie är alltid öppen med hur hon mår och anser att varken hennes vänner eller familj behandlar henne annorlunda på grund av sin sjukdom. Men visst har vänner kommit och gått.

– De människor jag förlorat ser jag inte som en förlust. De som stannat i mitt liv är de jag fokuserar på. Mina bästa vänner står mig lika nära då som nu.

En som verkligen stöttat Nellie är hennes pojkvän Erik. Han har känt till hennes sjukdom redan från start.

– Han älskar mig, hela mig! Han finns här och ger mig tiden och utrymmet jag behöver när jag mår dåligt. Han är ett enormt stöd och jag är oändligt tacksam över att jag har honom. Så fort jag hade fått beskedet om diagnosen så var han den första jag ringde.

Pojkvännen Erik har alltid stöttat Nellie genom sjukdomen.

Även om hon idag har fått en diagnos, och på så vis vet hur hon ska behandla sin sjukdom, så har vägen dit stundtals varit tuff. Under en period drack Nellie mycket alkohol för att dämpa sina känslor.

– Jag trodde att jag skulle må bättre om jag hade kul och drack alkohol med mina vänner. Men alkohol är en stor bov mot psykisk ohälsa. Det spelar ingen roll om du ”endast” lider av ångest, drick inte alkohol! Jag trodde att alkohol var min enda utväg för lycka, det var fel och gjorde bara situationen värre.

Idag ses psykisk ohälsa som Sveriges största folksjukdom, trots det har många människor fördomar. Nellie menar att vissa tror att personer med bipolär sjukdom är störda eller galna.

– Men vi är helt normala människor som kämpar med ett krig inom oss. Jag har sett många serier på TV som lyfter fram bipolära som helt galna människor. Det är synd, för så är det inte.

Framtiden ser ljus ut för Nellie, hon drömmer om giftemål och barn och försöker hela tiden se livet positivt, även under jobbiga perioder med depressioner.

– Bakom min diagnos finns en helt normal snart 20-årig tjej som drömmer om att få ett kärleksfullt familjeliv och en bra karriär. Det är viktigt att alla runt omkring oss med diagnoser börjar inse det, vi är inte våra sjukdomar. Vi är helt vanliga jäkla människor.

Vill du läsa mer om Nellies liv? På sin blogg Nellielindgren.se berättar hon öppet om hur det är att leva med bipolär sjukdom.

Läs också:
Polisen Annika: Många unga använder droger idag
Saga, 15 år, har cancer
Sju tecken på att du är alldeles för stressad

Följ FRIDA på Facebook, Youtube, Twitter, Instagram och Snapchat för att inte missa något.

Foto: IBL, privat