Mer än hälften av alla unga kvinnor trakasseras på nätet

Mer än hälften av alla unga kvinnor trakasseras på nätet

En ny studie visar att mer än varannan ung kvinna trakasseras och hotas på nätet. Nu har flera unga kvinnor gått ihop och kräver i ett öppet brev att plattformarna Facebook, Instagram, Tiktok och Twitter agerar.
7 Kostråd som inte är så hälsosamma
Slå på ljud

Barnrättsorganisationen Plan Internationals nya studie visar att mer än varannan ung kvinna mellan 15 och 25 år har blivit trakasserad eller utsatt för kränkningar på nätet, och 47 procent av dessa har hotats med fysiskt eller sexuellt våld.

I ett öppet brev kräver nu unga kvinnor och tjejer världen över att stora sociala medier-plattformar som Facebook, Instagram, Twitter och Tiktok tar sitt ansvar och agerar.

– Vi får rapporter från flickor som känner sig rädda, blir stressade, får sämre självkänsla och lyckas sämre i skolan efter att ha utsatts för kränkningar. Tyvärr lämnas dessa flickor väldigt ensamma med sina upplevelser, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare på Plan International Sverige, i ett pressmeddelande enligt Veckorevyn.

14 000 tjejer och unga kvinnor i 22 länder

Det är första gången en studie av den här stoleken genomförs. Det är totalt 14 000 unga kvinnor i 22 länder världen över som i intervjuer berättar att de blivit utsatta för både hot och hat på nätet. Några av länderna som granskats är Norge, Tyskland, USA och Sudan.

De trakasserier som tjejerna fått utstå beror till stor del av mottagandet av oönskade bilder på manliga kön, alltså så kallade dickpics. Sedan förekommer även trakasserier i from av stalking, hot, rasistiska utspel eller påhopp på grund av de unga kvinnornas sexuella läggning.

”Det är ett hot mot demokratin”

En del av de unga kvinnorna blir även påhoppade efter det att de pratat om mäns våld mot kvinnor öppet, och eller varit engagerade för jämställdhet. Och generalsekreteraren Mariann Eriksson säger att tjejer ofta tystnar när hoten och trakasserierna blir allt för många, eller för läskiga – så till den grad att många helt lämnar sina sociala medier.

– För demokratin är detta ett hot. Flickor har samma rätt till yttrandefrihet som alla andra och de sociala medieplattformarna måste skärpa sig och göra mycket mer för att skydda flickor, slår Mariann Eriksson fast.

Anmäl till polisen och till plattformen

Om du hotas eller trakasseras på nätet är det viktigt att polisanmäla, spara meddelandet och ta skärmdumpar, och även att anmäla till plattformen hotet delades på som Facebook, Instagram, Snapchat och så vidare.

Studien i korthet:

  • 58 procent av personerna i studien uppger att de blivit trakasserade på sociala medier.
  • 37 procent av flickorna som identifierar sig som en etnisk minoritet uppgav att de trakasserats på grund av sin etniska tillhörighet.
  • 42 procent av flickorna som identifierar sig som hbtqi uppgav att de trakasserats på grund av sin sexuella läggning.
  • Den vanligaste åldern för att utsättas för trakasserier online första gången mellan 14 och 16 år, men en del flickor var så unga som åtta år, enligt studien.
  • Förövarna är ofta anonyma. 29 procent av flickorna som utsatts för trakasserier uppgav att förövaren var en person på sociala medier som de inte var vän med. Samtidigt sa 11 procent att de utsatts för trakasserier av en nuvarande eller tidigare partner och 21 procent uppgav att de utsatts av en vän.
  • Den vanligaste platsen för trakasserier på nätet är Facebook, där 39 procent uppger att de blivit utsatta. Därefter kommer Instagram med 23 procent, What’s App med 14 procent, Snapchat med 10 procent, Twitter med 9 procent och sist Tiktok med 6 procent.

Foto: TT

LÄS MER:

Många unga utsätts för sexuella trakasserier – så gör du om det händer dig

Killar som slår tjejer – expertens råd för dig i en destruktiv relation

Bianca Ingrosso ryter ifrån mot äldre kvinnor – efter hatet