Malin om anorexin: ”Jag höll sakta på att ta livet av mig själv”

Malin om anorexin: ”Jag höll sakta på att ta livet av mig själv”

Utseendefixeringen började med ett sminkberoende och slutade med en ätstörning som höll på att kosta Malin Rosén livet. Idag är hon helt frisk och hjälper andra som lider av anorexi.

Malin Rosén, 22 år, kände tidigt kickar när någon bekräftade hennes utseende. Varje morgon innan skolan sminkade hon sig i timmar.

– När jag fick komplimanger av killar ville jag bara ha mer. Jag fick för mig att om jag bara blev smalare så skulle jag få ännu fler killar och bli lycklig, säger Malin och suckar åt sin 13-åriga tanke.

Malin hade alltid älskat mat, men plötsligt blev maten hennes största fiende och när hon var 16 år nådde hon botten.

– När självföraktet blev större än suget efter mat slutade jag äta helt. Jag ljög konstant för min familj och var borta från morgon till kväll för att slippa äta.

En kväll när Malin skulle på fest satte hennes pappa ett ultimatum: ”Du får inte gå på festen om du inte äter”.

– Jag stannade såklart hemma för att slippa äta. Där och då gick det upp för min familj hur sjuk jag var.

Morgonen efter ringde Malins föräldrar Barn och ungdomspsykiatrin och Malin fick behandling i form av samtal med en psykolog.

– Varje dag när jag vaknade tog jag djupa andetag för att kunna ta på mig kläderna. Jag kunde inte gå snabbt för mitt hjärta fixade inte det. Jag kunde inte sova för jag visste inte om jag skulle vakna nästa morgon.

FRIDA-Emmi: ”Min ätstörning tog över mitt liv”

Byggde upp självkänslan

Hon blev allt annat än den lyckliga Malin som hon trodde att bantningen skulle leda till.

– Jag höll sakta på att ta livet av mig själv. Jag tappade håret på huvudet, frös jämt, fick jättedålig hy, fick hår över hela kroppen och hade konstant ångest.

Till en början lyssnade inte Malin på läkarnas råd på sjukhuset och vägrade börja äta.

– Jag kände ”jag vet allt om tallriksmodellen, men jag vill bli ett skelett, vad snackar ni om?”. Kroppen blev ett fängelse och alla som ville mig väl såg jag som mina fiender.

Efter ett år av intensiv terapi blev Malin till slut friskförklarad. Men hon kände sig inte fri från sjukdomen. När hon läste en bok om självkänsla insåg hon att det var den sista pusselbiten. Kommande halvår gick Malin hos en coach som hjälpte henne att bygga upp självkänslan.

– Varje morgon tvingades jag ställa mig framför spegeln utan kläder och säga fina saker om mig själv. I början höll jag på att spy och ville slå sönder spegeln, jag tyckte det var astöntigt.

Malin menar att övningarna och hennes nyfunna självkänsla var vad som räddade henne och idag känner hon sig helt frisk och fri från anorexin.

– Nu kan jag titta mig själv i ögonen i spegeln och säga ”Jag älskar dig Malin”. Det är verkligen en mäktig känsla som alla borde få uppleva.

Malin tänkte att hon skulle få fler killar, bara hon blev smalare.

Malin tänkte att hon skulle få fler killar, bara hon blev smalare.

Malin tipsar!

Så blir du vän med din kropp:

* Stå framför spegeln och säg fina saker om din personlighet och vad du gillar med din kropp. Gå inte från spegeln förrän du sagt minst en fin grej.

* Skriv ner allt positivt om dig själv. Fråga gärna vänner och familj om dina fina egenskaper.

* Skriv ner allt negativt på en lapp, skrynkla ihop den och släng den, gör det symboliskt.

* Egentligen är kroppen din bästa vän, inse att det är den som ställer upp för dig mest i ditt liv och som tar dig ut på äventyr.

* Ha lappar med fina ord på din spegel och på kylskåpet, bli påmind av hur bra du är.

* Gå på yoga och bli mer närvarande, många blir hjälpta av det.

Läs också:
Sara Songbird listar: Så får du bättre självkänsla
Så kan du ha påverkats av att du lekte med Barbie
FRIDApodden: Att hata sin kropp

Av: Johanna Bengtsson

Foto: Annika Nyberg

Hit kan du vända dig om du behöver hjälp:

Skolkuratorn

Vårdcentralen
BRIS
Frisk & Fri
Barn- och ungdomspsykiatrin
Ungdomsmottagningen

Artikeln är en del av FRIDAs kampanj #jaggillarmig – för bättre självkänsla bland tonårstjejer. Delta du också genom att använda hashtaggen #jaggillarmig i sociala medier. Vill du berätta din historia? Mejla [email protected]