lindra mensvark

8 tips: Så lindrar du din mensvärk (det fungerar!)

Det är vanligt att drabbas av mensvärk och det är extra vanligt bland unga tjejer. Här är åtta tips på hur du kan lindra din mensvärk – som faktiskt fungerar!

Det är långt ifrån ovanligt att känna smärtor i magen, ryggen, ljumskarna eller i huvudet när man har mens. Mensvärk och PMS brukar smyga sig på några dagar innan, eller precis i början av, mensen. Vissa tjejer har problem under hela mensen, men för de flesta försvinner det efter några dagar.

Mensvärk är något du får när din livmoder drar ihop sig och när slemhinnan stöts ut vid mens. Eftersom livmodern är en muskel så kan du få kramp i den när detta händer.

FRIDA har listat åtta tips på hur kan lindra mensvärk:

1. Värme är din bästa vän

Värme är det bästa du kan använda för att lindra mensvärk. Lägg en värmedyna, vetekudde eller en flaska med varmt vatten som du har lindat in i en handduk mot magen. Att ta ett härligt varmt bad kan också hjälpa!

2. Rör på dig

Eftersom musklerna slappnar av när du har tränat så kan motion hjälpa mot mensvärk. Exakt hur mycket du vill eller orkar träna är upp till dig, men det kan vara värt att prova om du har mycket smärtor.

Läs mer: 14 bilder som sammanfattar hur det känns att ha mens

3. Onanera

Om du vill få din livmoder att slappna av och krampa mindre så kan det hjälpa att onanera. När livmodern är avslappnad arbetar den inte lika intensivt, vilket är det som orsakar smärtorna.

4. Det finns gott om smärtstillande

På apoteket finns det flera olika typer av smärtstillande som kan hjälpa till att lindra mensvärk. Satsa på de varianter som innehåller ibuprofen eller paracetamol. Fråga personalen – de hjälper dig gärna!

5. Receptbelagda läkemedel

Om du har riktigt kraftiga menssmärtor så ska du kontakta din läkare. Då kan du få dina symptom utredda och få medicin som faktiskt hjälper dig. Din mensvärk ska inte få hindra dig från att leva ett normalt liv.

Läs mer: 12 känslor som känns helt normala när du har mens

6. Dra upp knäna

Ett vanligt husmorsknep för att minska smärtorna är att dra upp knäna mot magen. Det kan hjälpa litegrann och känns skönt.

7. P-piller är ett alternativ

Om du är intresserad av att testa p-piller eller en hormonspiral så kan det vara ett alternativ för dig. Det finns flera sorter som hjälper till att lindra mensvärk. Boka en tid på ungdomsmottagningen och prata med en barnmorska där.

8. Testa akupunktur

En gammeldags metod för att lindra smärtor är akupunktur. Så vad är akupunktur? Jo, det är när en utbildad akupunktör sätter små nålar på specifika områden på din kropp för att lindra smärtor.

Läs mer om kroppen:
Det här avgör när du får din första mens
11 saker du borde veta om flytningar
6 saker du förmodligen inte visste om tamponger

Källa: Menstruation.se

Foto: All Over Press