”Jag suddar för mitt ansikte för att jag är för ful”

”Jag suddar för mitt ansikte för att jag är för ful”

Selfies har aldrig varit svårare att ta. Förutom filter och ljus ska du nu sudda för ditt ansikte om det inte klassas som tillräckligt fint. FRIDA-Sara vill ändra på det!

Jag träffade en av våra följare på ett event som ville ta en bild med mig. Efter bilden var tagen vände hon sig om och började sudda för sitt ansikte innan hon sparade bilden i kamerarullen. Den här tjejen kan inte ha varit mer än 12 år gammal.

Jag frågade er följare på Twitter varför ni höll för eller målade över vissa delar av era ansikten när ni tar en bild på er själva och blev skrämd (men inte allt för förvånad) av svaren. ”För att jag känner mig ful” och ”för att jag inte gillar den delen av mitt ansikte” blev svaret. Att sudda för ens ansikte har blivit räddningen från att få elaka kommentarer och behöva skämmas över ens utseende.

Sara Songbird listar: Så får du bättre självkänsla

Det gör så ont i mig att både se och läsa det här. Att ni är så missnöjda med er själva att ni gör så. Har det gått till den gränsen att filter och vinklar inte längre räcker utan att vi tar bort hela våra ansikten? Att folk kommenterar andras utseenden i den bemärkelsen att personen inte längre vill synas på bild? Det är hemskt!

Vad skulle du säga om Selena Gomez alltid höll för sitt ansikte? Tycker du att hon borde göra det? Och nej, hon är INTE perfekt. Visst har hon pengar att fixa hår, naglar och få en snygg sminkning. Men seriöst, hon ser ut precis som oss alla andra bakom filter, vinklar och ljus.

”Att sudda för ens ansikte har blivit räddningen från elaka kommentarer”

Jag vill inte stå här med pekfingret och säga att ni gör fel och jag rätt. Jag väljer självklart också vinklar på mina selfies där jag tycker att jag ser snyggast ut. Jag har valt att inte publicera bilder där jag inte gillar mitt utseende. Du väljer själv vad du vill lägga ut för bilder och vad du är bekväm med. Men låt inte andra personer avgöra det hela. Låt inte din syn av perfektion av kändisar avgöra det. Låt inte någon (ursäkta språket) idiot som kommenterar andras utseenden avgöra det.

Vem du än är som läser det här, du definieras aldrig av likes. Det är inte antalet likes som avgör om du är en fin person eller inte. Det intalar jag mig dagligen själv. Jag kan inte ändra på hur samhället ser på det här med perfektion och bilder, men vi tillsammans kanske kan ändra vårt tankesätt. Gör mig en tjänst och svara på den här frågan: Tycker du att din kompis borde sudda för sitt ansikte när hen tar en bild? Inte? Varför ska då du göra det?

Om du inte kan se hur fin du är, precis som du, oavsett vem du är… då kan du inte se det jag ser.

Läs också:
Power-tjejerna: Så kom vi över kroppskomplexen
Sex tecken på att du kan hah ångest
12 life quotes du borde leva efter

Foto: IBL, Privat

Hit kan du vända dig om du behöver hjälp:

Skolkuratorn

Vårdcentralen
BRIS
Frisk & Fri
Barn- och ungdomspsykiatrin
Ungdomsmottagningen

Artikeln är en del av FRIDAs kampanj #jaggillarmig – för bättre självkänsla bland tonårstjejer. Delta du också genom att använda hashtaggen #jaggillarmig i sociala medier. Vill du berätta din historia? Mejla [email protected]