Instagram gjorde Elsa osäker: "Mina bilder var inte fina nog"

Instagram gjorde Elsa osäker: "Mina bilder var inte fina nog"

FRIDA-läsaren Elsa tar ibland bort bilder på Instagram om de inte fått tillräckligt många likes. Hon påverkas både positivt och negativt av sociala medier.

Elsa, 14 år, har alltid känt att hon inte riktigt passar in och lägger sällan upp bilder på sig själv i sociala medier. Hon berättar om rädslan att folk inte ska tycka att hon duger eller att de ska döma henne.

– Jag är alltid väldigt osäker innan jag till exempel ska byta profilbild på Facebook och frågar alltid många kompisar flera gånger, för att jag känner att bilderna inte är fina nog och för att jag inte känner att de duger.

Elsa jämför sig både med kändisar och kompisar på sociala medier.

– Jag har aldrig varit smal och det är något som jag tyckt varit jobbigt eftersom jag alltid har haft väldigt smala kompisar. Jag tycker också att det är jobbigt att se alla kändisar visa upp sina perfekta kroppar och perfekta liv, jag kan till och med tycka att det är jobbigt att se mina kompisars Instagram-konton. 

Lyssna på FRIDApodden: Att hata sin kropp

Jämför selfies med andra

Hon menar att hennes självkänsla påverkas av sociala medier, både på ett negativt och ett positivt sätt.

– Efter att jag bytt profilbild på Facebook kan jag få riktigt bra känsla av fina kommentarer från kompisar. Men sen kan det också kännas jobbigt för att jag ser kompisar lägga ut selfie, efter selfie, efter selfie som är supersnygga. Det får mig att må dåligt eftersom det känns som att jag inte är lika fin som de.

För Elsa har självförtroendet alltid funnits där, men självkänslan har ibland svikit.

– Jag har alltid varit lite kaxig och stått upp för mig själv och vad jag tycker. Men min kropp har alltid gjort mig osäker.

Det är inte bara kompisar som det går att jämföra sig med, runt omkring på internet överöses vi med bilder på kändisar. Elsa tycker att det både finns för- och nackdelar med att kändisar är så öppna och offentliga.

– Jag tycker att sociala medier är jättebra och älskar att kunna hänga med mina idoler, men samtidigt hatar jag det. Jag kan gå in på till exempel Zara Larssons konto och få en sån pepp men samtidigt mår jag dåligt över hur snygg hon är.

Läs också:
10 steg till att älska din kropp
Malin om anorexin: ”Jag höll på att ta livet av mig själv”
Sara Songbird listar: ”Så får du bättre självkänsla”

Hit kan du vända dig om du behöver hjälp:

Skolkuratorn

Vårdcentralen
BRIS
Frisk & Fri
Barn- och ungdomspsykiatrin
Ungdomsmottagningen

Artikeln är en del av FRIDAs kampanj #jaggillarmig – för bättre självkänsla bland tonårstjejer. Delta du också genom att använda hashtaggen #jaggillarmig i sociala medier. Vill du berätta din historia? Mejla [email protected]

Av: Johanna Bengtsson

Foto: IBL, Privat