I karantän och behöver hjälp med matten? Här är Facebookgruppen du behöver

I karantän och behöver hjälp med matten? Här är Facebookgruppen du behöver

Många behöver plugga hemma på grund av risken att bli smittad av coronaviruset. Det gör att fler behöver hjälp med studierna. KTH-studenten Sophie har startat en grupp på Facebook där elever får mattehjälp online, gratis.

Sophie Åström, 26, pluggar masterprogrammet i industriell ekonomi på KTH i Stockholm. Hon fick idén till mattehjälpen när en kollega berättade att hon nu känner sig orolig inför sitt barns nationella prov. Via Facebookguppen ”Gratis mattehjälp online” skickas elever och deras föräldrar vidare till chatt-appen Slack, där alla i årskurs 6-9 och gymnasieelever kan få hjälp.

– Jag vill att alla elever i Sverige ska kunna få hjälp i skolan, oavsett ekonomiska möjligheter. Alla ska ha lika förutsättningar, säger Sophie och fortsätter:

– Jag har själv studerat mycket hemma och vet hur frustrerande det kan vara att fastna på en uppgift. Jag vill att de som kämpar ska känna att det finns någon där som är redo att hjälpa till.

Studenter och pensionärer hjälps åt

På mindre än 24 timmar har Sophies inlägg på Facebook där hon berättat om mattehjälpen fått över 30 000 delningar. Över 300 studenter på universitet runt om i Sverige hjälper elever med kluriga tal. Även pensionärer som varit lärare och mattekunniga föräldrar har gått med för att hjälpa till.

– Jag vill verkligen att alla som är med och hjälper till ska få beröm. Det är verkligen inte jag som ska stå i fokus här. Alla som deltar är extremt värdefulla. Jag är så tacksam över alla.

Hyllas på internet

I kommentarerna på Facebook hyllas initiativet av allt från rektorer till privatpersoner.

– Jag trodde aldrig att det skulle bli såhär stort. Vi har även lagt till kanaler för den som behöver hjälp med fysik, kemi och har andra frågor, eftersom det var så stor efterfrågan på det. Just nu skapar jag en ledningsgrupp. För att jag ska hinna med mina egna studier och för att gruppen ska fungera långsiktigt är det viktigt med struktur.

Hur gör man om man vill vara med och hjälpa till?

– Gå med i gruppen ”Gratis mattehjälp online” på Facebook. Där finns instruktioner om hur du går vidare. Tillsammans gör vi skillnad.

Läs mer:

Coronaviruset: Nu stängs gymnasieskolor och universitet ner

FRIDA-läsarna tipsar: 72 filmer & serier att se i karantän

Test: Vilken pluggtyp är du?