Så kan du hjälpa din kompis som mår dåligt

Så kan du hjälpa din kompis som mår dåligt

När en kompis mår dåligt är det lätt att känna sig hjälplös. Men det finns faktiskt massor av saker du kan göra för att hjälpa till. Här är några av dem.

Skadar sig själv

Om du upptäcker att din kompis lider av ett självskadebeteende gäller det att inte ge upp även om personen säger ”jag mår bra”. Ställ krav och säg att du vill att hen ska söka hjälp om ni ska fortsätta att umgås, ibland är det exakt vad personen behöver. Vänd er till Barn och ungdomspsykiatrin för att få hjälp.

Hens föräldrar skiljer sig

Förmodligen har din kompis det tufft på hemmaplan just nu och vill inte vara hemma mer än nödvändigt. Prioritera bort dina egna intressen och ta med hen ut på fika och bio. Erbjud att kompisen får sova hos dig och följ med när hen ska träffa föräldrarnas nya partners för första gången. Bli din väns trygghet som alltid finns där.

Har en ätstörning

Du kan inte ensam få din vän frisk från ätstörningar, hen behöver expert-hjälp. Säg att du ser att hen mår dåligt och bli inte rädd och avvaktande om hen blir arg. Gå till en vuxen och berätta, du gör din kompis en stor tjänst. Hos föreningen Frisk och fri kan både du som känner någon med en ätstörning eller din kompis få prata med andra i samma situation.

När hen blivit dumpad

Även om det du helst vill säga till din vän är att hen kommer att hitta någon bättre så lyssnar förmodligen inte din vän, hen vill bara ha tillbaka sin partner. Det du kan göra är däremot att hålla personen underhållen. Gå på konsert, fika, spela fotboll eller kolla YouTube-klipp. Få hen att tänka på annat och känna sig glad.

Känner sig inte fin

Nu är det extra viktigt för dig att tänka på vad du säger. Försök att inte själv ge hen eller andra komplimanger om utseende. Kommentera inte heller ditt eget utseende, det gör din vän ännu mer medveten om hur hen själv ser ut. Försök i stället att stärka din vän inifrån. Berätta vilken bra vän hen är, hur duktig personen är i skolan eller hur rolig hen är. Får din vän bra självförtroende så känner hen sig automatiskt finare.

Verkar nere och deprimerad

Att en person är deprimerad kan ha väldigt många bakomliggande orsaker. Vad det än beror på är det ett väldigt allvarligt tillstånd och din kompis behöver professionell hjälp.

Föreslå att följa med till skolsköterskan, ungdomsmottagningens psykolog eller bup om hen inte vill gå själv. Här hittar ni närmsta ungdomsmottagning.

Blir mobbad

Våga stå upp för din vän. Säg ifrån om du ser eller hör att någon är elak. Anmäl anonyma mobbare på internet till polisen och gå till lärare eller skolsköterska och försök att få en förändring. Om ni inte tas på allvar av skolan kan ni vända er till Skolinspektionen som jobbar mot mobbning. Även Friends är experter inom ämnet och kan hjälpa både dig och din kompis med råd om hur ni ska gå till väga.

Läs mer!
13 saker som räknas som sexuella övergrepp – fast du inte trodde det
12 sämsta sakerna med att vara tonåring
Energidryck – hur farligt är det egentligen?

Källa: Umo.se, 1177.se

Foto: IBL