tjejzonen-storasyster

Här kan du hitta en "syster" – som du kan prata med allt om

Alla kan ibland känna att de behöver prata med någon utomstående. Därför finns Tjejzonen, som erbjuder dig en storasyster att både prata, och hänga med.

I dag mår många tjejer dåligt och ibland kanske man inte har någon att prata med. Därför finns Tjejzonen. De jobbar för att minska psykisk ohälsa hos tjejer, och erbjuder därför alla tjejer en storasyster att prata eller hänga med, antingen via nätet eller live. Evelyn Zamora jobbar som projektledare för Tjejzonen.

Evelyn Zamora

Evelyn Zamora är projektledare på Tjejzonen.

– Jag började själv som storasyster på Tjejzonen för många år sedan och fick då bekräftat hur stor skillnad en kan göra för någon annan genom att bara lyssna, tårar kan plötsligt förvandlas till skratt.

Vad innebär det att ha en storasyster? 

– Det innebär att du har någon att bolla dina funderingar och tankar med. Din storasyster får ingen ersättning utan hon lyssnar på dig för att hon vill och för att hon bryr sig. Du väljer själv hur ofta ni pratar och vad ni pratar om. Ni kan till exempel träffas och fika eller prata via nätet. Du kan också välja om du vill ha en egen storasyster eller om du vill logga in på vår chatt och då prata med olika storasystrar varje gång. Från och med sista september håller chatten öppet alla dagar i veckan, utom lördagar, mellan klockan 20 och 22.

Läs mer: Malin om anorexin: ”Jag höll sakta på att ta livet av mig själv”

Kan vem som helst bli storasyster? 

– Absolut! Du behöver vara över 20 år och vilja vara en positiv förebild som bidrar med stöd och ödmjukhet.

Hur har responsen varit?

– Vi har alltid både storasystrar och lillasystrar som står i kö till våra olika uppdrag, så responsen är enorm och visar på att vi behövs! I höst startar vi dessutom två nya projekt, ett där vi fokuserar på våld och ett annat där vi utvidgar vår storasyster-verksamhet till att även nå nyanlända tjejer.

Varför tror du att unga tjejer behöver nån som lyssnar på dem? 

– Vi lever i ett samhälle med ett ganska hårt klimat, det är rätt svårt att alltid passa in och det är svårt att bära alla dessa krav själv. Att ha en medmänniska som tar emot när benen viker sig är många gånger ovärderligt. Jag tror att många upplever Tjejzonen som en frizon. Här finns inga pekpinnar eller dömande blickar utan vi möter dig som du är, där du är. Vi har även tystnadsplikt, så det du väljer att berätta för oss stannar hos oss.

Läs mer: Kändistjejerna: ”Du är mer än dina likes på Instagram”

Vad kan man göra om man tror att någon man känner mår dåligt? 

– Även om det kanske känns lite jobbigt, så tycker jag att en ska våga prata om sin oro. Fråga hur personen mår och berätta att du är orolig, ofta leder det till fina samtal om livet. Det handlar inte alltid om att komma med lösningar utan att visa att en ser och hör. Idag finns det även många hjälporganisationer och ideella föreningar som erbjuder stödsamtal beroende på problematik, våga nyttja oss.

Skulle du vilja prata med en storasyster? Gå in här!

Läs mer:
”Jag suddar för mitt ansikte för att jag är för ful”
Här är butiken som dissar plus size-avdelningen
Pretty little liars-stjärnorna: Så blev vi starka i oss själva

Hit kan du vända dig om du behöver hjälp:

Skolkuratorn

Vårdcentralen

BRIS

Frisk & Fri

Barn- och ungdomspsykiatrin

Ungdomsmottagningen

Artikeln är en del av FRIDAs kampanj #jaggillarmig – för bättre självkänsla bland tonårstjejer. Delta du också genom att använda hashtaggen #jaggillarmig i sociala medier. Vill du berätta din historia? Mejla [email protected]

Foto: IBL / Privat