Dåliga kompisar? Här är varningstecknen.

Här är tre kompistyper du helst bör undvika

"Översittarkompisen" är ju ingen person man vill hänga med direkt. Här är tre personlighetstyper som passar bättre på andra ställen än i din kompiskrets.

Säger du att det är kul att hänga med vissa kompisar, men magkänslan skriker något annat? Då kan det vara läge att lyssna på din instinkt. För alla har vi någon gång hängt med personer som inte känns bra. Ibland är det kanske personkemin som inte funkar, i värsta fall är det en riktigt dålig kompis du har att göra med. Och då kan det vara läge att gå åt olika håll.

Men att dumpa någon rätt upp och ner är sällan enkelt eller schysst, försök prata först. Kan ni inte bli sams? Då är det nog läge att dra.

Sajten The Earth Child har beskrivit tre kompistyper du helst bör undvika.

1. Den lömska vännen

Den här personen umgås med dig bara för att få sin egen vilja igenom. De är i regel rätt sluga och kan lura de flesta i sin omgivning – oavsett ålder. Den här typen ser inte dig som en vän utan som ett redskap eller verktyg för att nå dit hen vill och få vad hen vill ha. Det kan vara andra kompisar som du kanske står i vägen för, eller i värsta fall din crush. Ofta har du en magkänsla att något inte stämmer, men det är svårt att sätta fingret på exakt vad.

Tips: Lita på instinkten. Det här är inte någon du vill ha i ditt liv.

2. Översittarkompisen

Översittaren mår som bäst på toppen, och för att komma dit tvekar personen inte en sekund om hen trampar på andra. Försöker din kompis få dig att känna dig mindre värd? Typ påhopp om ditt utseende, kläder eller något annat –  då kan du ha med en översittare att göra! Får översittaren fortsätta utvecklas det ofta till kraftigare kränkningar där du till slut blir så försvagad att du inte orkar säga ifrån eller faktiskt börjar tro på översittarens sanningar.

Tips: En översittare har ofta dålig självkänsla, det kan du påpeka när övertrampen blir för många. Och köp aldrig elaka kommentarer som avslutas med ”tål du inte ett skämt eller?”.

3. Superegoisten

Allting handlar om mig, mig och mig för den här personen. Om du hela tiden hamnar situationer där din vän berättar om sig själv, sina problem och sina planer så borde varningsklockorna ringa. Får du dessutom aldrig frågor om hur du själv mår, får ett tack eller blir bjuden tillbaka  så kan det vara läge att backa. Om du markerar för den här persontypen att du är missnöjd brukar egoisten reagera snabbt. Men inte genom att bättra sig, innan du hinner blinka har hen tackat för sig och satt tänderna i nästa offer. Ingen bra vän med andra ord!

Tips: Gör slut innan egoisten dumpar dig. Annars riskerar du att ha stöttat någon som helt otacksamt lämnar dig. Utan minsta tack.

Läs också:

9 tecken på att du inte alltid är snäll mot dina kompisar

Sju saker du kan göra när du ska lära känna en ny kompis

Så kan du hjälpa en kompis som mått dåligt