Åtta tecken på att er vänskap är skadlig

Åtta tecken på att er vänskap är skadlig

Att göra slut sker inte bara i kärleksförhållanden, ibland är det även nödvändigt att dumpa en kompis. Men hur vet man när det är dags? FRIDA har koll på varningssignalerna!

1. Du anstränger dig mycket mer än vad hen gör

Känns det som att din kompis inte bryr sig lika mycket om er vänskap som du gör? Som att det alltid är du som hör av dig först eller visar att du finns där oftast? Om det inte finns en bra ursäkt för hens brist på uppmärksamhet så kanske det är dags att ifrågasätta hur bra vän hen verkligen är.

2. Hen lyssnar inte på dig

Sitter du och lyssnar i timmar på när hen berättar om sitt liv men får knappt avsluta meningen när det är din tur? Känns det som att hen bryr sig mer om att få råd av dig än vad hen är intresserad av att faktiskt ställa upp för och hjälpa dig? Det kanske är dags att umgås med någon som bryr sig om hur du mår och inte bara behöver dig för dina öron och dina råd.

3. Hen trycker ner dig

”Jag säger det bara för att hjälpa dig” eller ”jag försöker bara vara snäll” kan vara sätt för hen att dölja när hen egentligen bara är elak eller trycker ner dig. Självklart ska vänner kunna vara ärliga mot varandra, men det handlar också om att få varandra att må bra. Om du märker att din vän har en tendens till att få dig att må dåligt över dig själv så är det absolut dags att säga ifrån.

4. Du kan inte lita på hen längre

Vi vet alla om att det finns oskrivna regler mellan BFFs. Att bryta mot dessa kan vara ett misstag eller kan behövas någon gång. Men om det snarare är en regel än ett undantag så verkar er vänskap inte längre vara lika hälsosam som den bör vara.

5. Hen är inte glad för din skull

Känns det inte äkta när du berättar någonting roligt och din kompis säger att hen är glad för din skull? Eller försöker hen kanske till och med förstöra för dig? Att tro på varandra och vilja att den andra ska lyckas är A och O i en hälsosam vänskap. Om hen inte kan vara glad för din skull är det kanske bättre att hen jobbar med sig själv än att förstöra för dig.

6. Hen snackar skit och berättar dina hemligheter

Att prata om varandra när den andra inte är med är aldrig ett tecken på en bra vänskap. Samma sak gäller att berätta saker som du har bett personen att hålla hemligt. Du bör fråga dig själv varför personen ville säga de där sakerna till någon annan när hen visste att du inte ville det?

7. Hen dömer dig

Känns det som att du inte kan vara dig själv med din kompis längre? Som att du är orolig för vad hen ska säga om din outfit, ditt förhållande eller andra val du gör. Är det vanligt att din kompis ifrågasätter dig när ni är själva men även när ni är bland folk? Om hen dömer dig betyder det att hen inte tycker att du är bra som du är, och då klarar du dig bättre själv.

8. Kräver för mycket av dig

Blir du utskälld om du inte svarat på en snap eller ett sms efter tio minuter? Måste ni tillbringa all tid tillsammans för att hen inte ska bli besviken på dig och tycka att du är en dålig vän? Om du känner dig kvävd är det kanske dags att säga ifrån och vara tydlig med att du inte vill eller orkar umgås hela tiden. Klarar din kompis inte av det är ni antagligen inte så bra vänner som ni trodde att ni var.

Läs mer:
Video: Bästa tipsen för att träffa nya kompisar
17 konstiga saker du bara gör med din BFF
Borde du göra slut med din kompis?
11 filmmaraton du kan ha med din BFF i helgen
Så gör du om du och din BFF gillar samma person

Av: Ellinor Lindholm

Foto: IBL