FRIDA-Terese: Hur kan ni ta er rätten att ta på andras kroppar i ett publikhav?

FRIDA-Terese: Hur kan ni ta er rätten att ta på andras kroppar i ett publikhav?

Våldtäkt och sexuella ofredanden är något man oroar sig för när man åker på festival. FRIDAs Terese Allert är på Bråvallafestivalen och har själv fått uppleva hur killarna på plats beter sig.

Bråvalla 2017. Runt 50 000 besökare som är här för att njuta av musiken och hänga med sina vänner. Ändå är det en stor del av det som försvinner när våldtäkt, misshandel och sexuella ofredanden blir en del av det.

Nästa år blir det ingen festival på grund av det. För att det finns människor som anser sig ha rätten att ta på andra människor utan tillåtelse. Jävla idioter. Ni förstörde precis en stor musikupplevelse för tiotusentals andra.

Jag och video-Hanna är på plats för att bevaka festivalen. Vi tittar på några yngre tjejer i kort kjol som går förbi och oroar oss för vad som kan hända om de står i ett trångt publikhav. Att man fortfarande inte kan ha på sig vad man vill med risk för att någon annan ska placera sina händer där de inte hör hemma.

Vi sätter oss och äter. Det tar inte många minuter förrän en kille kommer och sätter sig vid oss och börjar snacka. Härligt att träffa nya människor kan tyckas men efter att han under tio minuter har lyckats jämföra vem av oss som är snyggast, frågat Hanna om hon förstorat läpparna, kallat oss horor och ifrågasatt om ”sådana som vi” verkligen jobbar med det vi gör känns inte mötet lika givande längre. Vi skäller ut honom, reser oss och går. Men varför var det vi som var tvungna att gå därifrån?

Förutom att han tar sig rätten att nedvärdera oss så sitter hans kompisar bredvid och skrattar lite åt hans beteende. De tittar ursäktande på oss som ”vi ber om ursäkt, han är lite full” men ingen säger åt honom att hålla käften eller bete sig. De fortsätter bara att skratta. Är det sådana som ni som skrattar ursäktande när någon i ert gäng våldtar en tjej i publikhavet? Som tittar bort och låtsas som att ingenting har hänt?

”Han är lite full, det är bara på skämt”. Det är inte ett skämt. Det är aldrig ett skämt när någon utsetts för någon form av övergrepp, och det är aldrig ni som kan avgöra om det var ett skämt eller inte. Det är den som blev utsatt, och hon skrattar garanterat inte.

Nästa år blir det ingen festival. För att ni tror er ha rätten till tjejers kroppar. Fy fan för er.

Foto: IBL