FRIDA-Terese: Ditt gymnasieval kommer inte påverka resten av ditt liv

FRIDA-Terese: Ditt gymnasieval kommer inte påverka resten av ditt liv

FRIDA-Terese skriver om gymnaisevalet. Det stora och viktiga beslutet som kanske inte är så viktigt ändå.

Ett av de största besluten jag behövde ta som tonåring var vilket gymnasieprogram och vilken skola jag ville gå på. Det är inte konstigt att det känns som det största beslutet i världen – det handlar ju om ens framtid.

Men hur ska en 15-åring veta vad hen vill göra resten av livet? Här kommer ett tips på vägen: det behöver du verkligen inte veta! Jag hade redan då drömmar om att bli journalist, samtidigt som jag dansade väldigt mycket på fritiden och funderade på att göra det intresset till mitt framtida jobb.

Det är också vanligt att människorna runt omkring dig har åsikter om ditt val. Föräldrar som anser att du borde ha ett visst yrke i framtiden och kompisar som vill att ni även på gymnasiet ska gå i samma klass. Här kommer mitt första och största råd inför gymnasiet: Välj det som du själv vill. Det är din framtid och nu har du verkligen chans att påverka den.

Att komma fram till ett beslut är inte lätt men låt det ta tid, så småningom kommer det rätta beslutet alltid komma till dig. Lyssna på din egen magkänsla! Det gör ingenting om det blir fel, det går att välja om och det går också att bli någonting annat än det du läste till på gymnasiet (läs lite extra kurser på individuella valet för att backa upp!).

Vad min magkänsla sa? Jag började på estetiska programmet med inriktning dans och dansade mig igenom de tre åren (okej, det var en hel del plugg också). Fick bra betyg eftersom jag tyckte ämnena var roliga och någonting jag var bra på och kunde då komma in på universitet och läsa min drömutbildning för att sen landa det som visade sig bli mitt drömjobb – som chefredaktör på FRIDA.

Jag är däremot övertygad om att jag till slut hade hamnat här oavsett vad jag hade valt på gymnasiet eller vilka jobb jag skulle ha haft efter det. Livet är inte spikrakt och det är helt okej att ta några svängar åt olika håll innan du hittar din egen riktning. Det bästa av allt? Du kommer ha väldigt kul (och lära dig massor) på vägen!

Läs mer!
Test: Vad borde du gå för program på gymnasiet?
25 saker bara du som går på högstadiet och gymnasiet förstår
Quiz: Vart borde du och din BFF resa efter studenten?

Foto: IBL, Ola Axman