Skolfoto

FRIDA-Sara: ”Det är ingen som bryr sig om ditt skolfoto”

Under mina år i skolan har jag sett ut som en kille, varit världens bitch, haft ultrakrull, finnar i hela pannan, flottigt hår och varit lite gullig. Men vem bryr sig?

Skolfoton nalkas och jag minns hur stressen i klassen uppstod såhär i början av hösten. Vissa var ”sjuka” just den dagen, andra trängdes framför spegeln och hoppades över allt annat att de skulle få stå med ”rätt sida” av ansiktet emot kameran på gruppfotot. Andra var irriterade för att de alltid fick sitta längst fram.

Jag har aldrig brytt mig speciellt mycket om hur jag såg ut på mina skolfoton. Jag hoppades såklart på att jag skulle se snygg ut, men vad skulle jag göra åt saken om jag inte gjorde det på just den bilden? För om vi ska vara realistiska, ingen kille skulle väl bläddra i katalogen och falla för mig efter en bild? Önsketänkande ja, men nej det skulle aldrig hända. Om ett tjejgäng satt och skrattade åt en bild på mig? Har de ett sådant tråkigt liv att de kände för att göra det, gör det. Varsågod. Jag tar faktiskt inte åt mig.

”Den enda som tycker att du blev dålig på just den där bilden, det är du”

Det här säger jag inte för att jag gillade mina skolfoton, tvärtom. Under mina år i skolan har jag sett ut som en kille, varit världens bitch, haft ultrakrull, finnar i hela pannan, flottigt hår och varit lite gullig. Trevlig variation va? Det hör liksom till. Ändå satt jag och alla andra och sa ”usch, jag blev säkert sååå ful på min bild” som att mitt värde satt i just den bilden. När började skolfoton klassas som modellbilder?

Jag ser inte likadan ut om jag tar en bild på mig själv som om någon annan tar en bild på mig och jag kan tänka mig att de flesta håller med mig om det. Förmodligen är det därför så många hatar att ta skolfoton, just för att du själv inte kan kontrollera hur bilden blir. Men varför tar vi dem? Jo, för att våra föräldrar eller släktingar vill sätta upp dem i sina hem. För att vi ska ha minnen av vår skoltid långt efter att den tagit slut. För att det är en så kallad tradition.

Frågan idag är, vem bryr sig egentligen om hur du ser ut på ditt skolfoto? Dina släktingar som ser dem bryr sig inte. Kommer någon i skolan ens att bläddra i katalogen? Jag menar, nu när det redan finns massor av bilder på Instagram? Tveksamt. Det är DU som bryr dig och gör hela grejen så stor som du väljer att göra den. Jag lova dig att den enda som tycker att du blev dålig på just den där bilden, det är du. Och om du skulle bli dålig på den bilden, varför lägga ner tid och energi på det? Det är bara en av tusentals bilder som finns på dig.

Fler krönikor:
FRIDA-Emmi: ”Min ätstörning tog över mitt liv”
FRIDA-Terese: ”Det är dags att du börjar gilla dig själv”
FRIDA-Sara om komplexen: ”Finnarna styrde vad jag hade på mig”

Foto: Pavel Maira, IBL

Hit kan du vända dig om du behöver hjälp:

Skolkuratorn

Vårdcentralen
BRIS
Frisk & Fri
Barn- och ungdomspsykiatrin
Ungdomsmottagningen

Artikeln är en del av FRIDAs kampanj #jaggillarmig – för bättre självkänsla bland tonårstjejer. Delta du också genom att använda hashtaggen #jaggillarmig i sociala medier. Vill du berätta din historia? Mejla [email protected]