FRIDA reder ut: Vad är egentligen Natural cycles – och hur fungerar det?

FRIDA reder ut: Vad är egentligen Natural cycles – och hur fungerar det?

Influencers hyllar preventivmedlet Natural cycles. Men hur bra är det? Och varför måste du vara över 18 år? FRIDA reder ut.

Therese Lindgren, Bianca Ingrosso, Ellen Bergström, Ida Warg, Margaux Dietz och Flora Wiström är bara några av de svenska profiler som valt att använda, och göra reklam för, preventivmedlet Natural Cycles. Den så kallade ”p-appen” är den första certifierade preventivmedels-appen i världen och har uppfunnits av en svensk tjej. Nyligen fick appen stor kritik då flera tjejer blivit gravida när de använde appen. Men hur fungerar Natural Cycles egentligen?

Många influencers väljer att göra reklam för Natural Cycles.

Varje morgon mäter du din kroppstemperatur med en speciell termometer, du lägger in temperaturen i appen och efter några månader så ska appen lära sig hur just din kropp fungerar. Appen räknar ut när du har ägglossning och berättar då vilka dagar du kan ha oskyddat sex på och under vilka dagar du måste använda kondom för att inte bli gravid.

I en tid då flera tjejer väljer att sluta äta p-piller på grund av hormoner, och dess biverkningar, så har allt fler inflytelserika personer valt att börja med Natural Cycles – och får betalat för att skriva och berätta om det för sina följare.

Fysikern Elina Berglund är en av de som står bakom preventivmedelsappen.

Så det är hormonfritt och enligt beskrivningen av appen verkar det väldigt smidigt att använda. Hur kommer det sig då att Natural Cycles ändå fått väldigt mycket kritik det senaste året? I slutet av 2017 upptäcktes det att 37 kvinnor som använt appen blivit gravida och därför anmäldes Natural Cycles till Läkemedelsverket.

Exakt varför appen inte fungerar vet man inte och just nu gör Läkemedelsverket en stor utredning om preventivmedlet. Enligt Svt är appen vid typisk användning mer säker än kondom, ungefär lika säker som p-piller, men mindre säker än p-stav och hormonspiral.

Under förra året blev det också klart att entreprenören Isabella Löwengrip blev delägare för appen. Hon driver en av Sveriges största bloggar. Där svarar hon på kritiken som appen fått:

”När det gäller preventivmedel som kräver en daglig rutin kommer det alltid att finnas fall av oönskade graviditeter, det gäller inte bara oss utan alla preventivmedel. Idag har vi 600 000 kunder, och i takt med att vi växer så kommer fler sådana här fall dyka upp av sig självt”.

Therese Zetterqvist Eriksson är barnmorska och vet vilket preventivmedel som är det mest säkra.

Det finns med andra ord två delade läger om Natural Cycles – de som älskar den och de som anser att den är opålitlig. För att reda ut hur bra eller dåliga ”p-appar” egentligen är för FRIDAs läsare kontaktade vi Therese Zetterqvist Eriksson, som är barnmorska vid UMO.se.

Vad är fördelarna med en ”p-app”?

– En app kan hjälpa dig att hålla koll på när du hade mens sist och ungefär när den borde komma nästa gång. Den kan också hjälpa dig att lära känna din kropp och de förändringar

som sker under menscykeln.

Nackdelarna?

– Ingen app ger ett säkert skydd mot graviditet. Det har visat sig att cirka 7 av 100 som använder sig av en app som preventivmedel blir ofrivilligt gravida.

Varför ska man inte använda appen om man är under 18 år?

– Appen kan leda till onödig oro om mensen inte kommer exakt som appen säger. Mensen kan vara sen ibland utan att det betyder att du är gravid eller att något annat är fel. Appar som preventivmedel säljs därför inte till personer under 18 år. Du som behöver ett säkert preventivmedel kan istället boka tid hos en barnmorska på en ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning.

Vilka är de säkraste preventivmedlen?

– Spiral och p-stav är de säkraste preventivmedlen för dig som inte vill eller kan komma ihåg ditt preventivmedel. Både spiral och p-stav skyddar mot graviditet utan något kom-i-håg under tre till fem år, beroende på vilken sort du väljer.

Finns det något skydd du inte rekommenderar?

– Ja, avbrutet samlag. När penisen dras ur slidan innan utlösningen kommer, är ett dåligt skydd mot graviditet. Spermier kan komma ur penisen redan innan utlösningen, i försatsen. Dessutom kan det vara svårt att hinna dra ut penisen ur slidan när det är som allra skönast.

Läs mer!
Fem saker du inte visste om kondomer
Dags för preventivmedel? Det här behöver du veta!
Sex tips som gör det mindre pinsamt med kondom

Foto: IBL, UMO, skärmdump Instagram, pressbild