FRIDA-Johanna: ”Borde jag hata mina små bröst?”

FRIDA-Johanna: ”Borde jag hata mina små bröst?”

Du har små bröst. Du borde vilja ha stora. FRIDAs Johanna vet hur det är att ha små bröst och att folk förväntar sig att hon ska vilja ha större.

Fest med film-tema. Tre behåar, två låtsaspistoler och en hästsvans senare stod jag där, som Angelina Jolie i filmen Lara Croft: Tomb Raider. Jag kände mig sexigare och mer kvinnlig än någonsin i mina nya former och hade såklart den roligaste kvällen ever.

Det här är vad folk tror. Vad ni förväntar er att jag ska tycka. Jag med små bröst ska vilja ha större. Nej, mina geléinlägg gjorde inte att jag kände mig mer kvinnlig än vanligt. Nej, jag kände mig inte sexigare än vad jag gör i samma kläder minus tre behåar. Framför allt: nej, jag fick inte mer uppmärksamhet över mitt utseende än vad jag brukar få. För skönhet sitter inte i brösten, det sitter i din personlighet, i ditt leende och i kärleken till dig själv. Tro mig, jag vet.

Att förväntas vara missnöjd med en viss kroppsdel gäller inte bara för oss med små bröst. Du som inte är smal som idealet, du förväntas vilja gå ner i vikt. Säger du att du inte tränar får du sneda blickar och säger du att du är lycklig och nöjd över ditt utseende, trots extra kilon, då anses du verkligen behöva ändra på ditt tankesätt. Har du utstående öron förväntar sig ingen att du ska ha uppsatt hår och framhäva dem.

Men vem bestämmer att jag borde skämmas över mina små bröst? Vem antar att jag borde vara missnöjd? Att det naturliga är att jag strävar efter större? Det är vi, allihop. Varför hade super push up-behåar annars funnits, om inte stora bröst hade varit något vi ska eftersträva? Jag lyssnade nyligen på en podcast där de snackade sex och sa: ”om du är missnöjd med din kropp och till exempel har små bröst, försök ändå slappna av”. Återigen, har du små bröst förväntas du vara missnöjd.

Läs också: 13 tillfällen då du är extra stolt över att vara tjej

Avsaknaden av dessa fettklumpar, som kallas bröst, är som upplagt för kommentarer som ”planka” och ”pojk-kropp”. Ändå har inte en enda person någonsin sagt någonting taskigt om mina bröst. Vet ni varför? För att jag aldrig har försökt dölja dem. Jag älskar dem! Och det är väldigt svårt för någon att reta dig för någonting som du är stolt över. Hela dissen blir liksom misslyckad om personen ändå inte tar åt sig.

Jag bestämde nämligen tidigt att jag är fin som jag är och jag insåg också tidigt att mitt värde inte sitter i mina kroppsdelar. Som yngre snackade killarna om vissa tjejer som om de vore ägodelar och kommentarer som ”hallå, har du kollat in hennes bröst eller? Så jävla stora!” var vanliga. Jag valde att tänka att jag är lika fin som henne, men att hon tyvärr utnyttjas av killen på grund av sitt yttre. För min del däremot värderades min personlighet eller min helhet högre än mina bröst, vilket jag var väldigt nöjd över.

Jag ska egentligen inte behöva skriva den här krönikan och försvara min kärlek till mina bröst. Men det är tyvärr så samhället ser ut idag – du förväntas vilja ändra på dig själv för att vara nöjd. Men tjejer, vi kan inte sitta och vänta på att samhället förändras! Så länge vill jag att du ska veta att du duger, med lite eller mycket fett på kroppen, akne eller breda höfter. Jag vet att jag är bra och precis lika kvinnlig, sexig och fin som alla andra. För när allt väl kommer omkring, bryr sig ingen om dina bröst är små eller stora.

Fler krönikor:
”Det är ingen som bryr sig om ditt skolfoto”
”Det är dags att du börjar gilla dig själv”
”Min ätstörning tog över mitt liv”

Hit kan du vända dig om du behöver hjälp:

Skolkuratorn

Vårdcentralen
BRIS
Frisk & Fri
Barn- och ungdomspsykiatrin
Ungdomsmottagningen

Artikeln är en del av FRIDAs kampanj #jaggillarmig – för bättre självkänsla bland tonårstjejer. Delta du också genom att använda hashtaggen #jaggillarmig i sociala medier. Vill du berätta din historia? Mejla [email protected]