FRIDA-Hanna var ensam i skolan: ”Jag hatade mig själv”

FRIDA-Hanna var ensam i skolan: ”Jag hatade mig själv”

Att känna sig ensam är vanligare än vad du kan tro. Men hur gör man för att få fler kompisar? FRIDA-Hanna berättar om utfrysningen hon upplevde i skolan.

Att vara den som alltid sitter ensam på rasten eller går hem ensam efter skolan är inte kul. Du får vara med i skolan men är ändå inte riktigt med. Hur blev det såhär? En sak är säker, det är inte dig det är fel på. Psykoterapeuten Charlotte Makboul ger tips på hur du bör tänka och vad du kan göra om du vill få fler kompisar.

– Vad hindrar dig från att söka kontakt med andra på skolan? Vilken känsla skulle komma om du började prata med någon? Rädsla? Pinsamhet? Jobbigt om man får nej? Det är jättejobbigt att bli avvisad och den risken tar du om du söker kontakt. Kan du tänka dig att stå ut med att det är läskigt att söka upp en ny kompis? Om du vågar riskera så finns också chans att någon vill vara kompis.

Det är även vanligt att känna sig ensam även om du har kompisar.

– Ni kanske är osams eller så är personerna med andra idag och du är inte medbjuden. Då känns det ensamt även om du inte alltid är ensam eller inte har vänner alls.

Om självkänslan sviktar kan du även ”inbilla” dig att du är ensam och att ingen vill vara med dig. Vare sig du är ensam eller känner dig ensam så tipsar psykoterapeuten Charlotte om att du ska försöka känna efter var i kroppen känslan sitter, för att minska den.

Psykoterapeuten Charlotte Makboul tipsar dig om hur du ska göra om du känner dig ensam.

– Ett sätt att lugna känslan lite är att andas djupt ner i magen och se om du kan känna och se hur känslan ser ut. Var sitter den? Hur stor är den? Vilken färg har den? Är det en klump eller en sten? Känns kroppen tung? Går det att andas lugnt och acceptera hur kroppen känns? Du behöver inte acceptera själva ensamheten men kan du acceptera kroppens reaktion på ensamhet.

Någon som vet exakt hur det känns att vara ensam i skolan är FRIDAs videoproducent Hanna Wikström. Redan på förskolan hamnade hon av någon oklar anledning utanför och kämpade sedan ända till gymnasiet för att bli omtyckt och medbjuden. Något som påverkade hennes självbild negativt.

– Jag hatade mig själv. Självförtroendet var noll. Man tror ju såklart att det är något fel på en när man kritiseras och utvärderas hela tiden.

FRIDAs videoproducent Hanna Wikström var med om utrfrysning i skolan.

Att alltid få höra skitsnack, ryktesspridning och viskningar i lektionsalarna var jobbigt.

– Men jobbigast var grupparbeten, skolresor och raster när alla parade ihop sig två och två och jag kämpade för att få vara med och hinna fråga någon som ”tvingades” vara med mig. Att vara med människor som du vet inte vill vara med dig känns så förnedrande.

Utanför skolan umgicks Hanna med sina grannar, sin familj och sin syster. När hon blev äldre, i högstadiet, kunde hon ibland skämmas för att hon inte hade några vänner i skolan.

– Då ville jag inte sitta själv en helg och inte lägga upp massa bilder med mitt stora tjejgäng som alla andra. Det är ju en hets idag kring att ha ett stort squad.

Det var först när Hanna bytte skola under gymnasiet och flyttade från den lilla byn hon kom ifrån, som allt förändrades.

– Att komma till en helt ny grupp av människor som inte visste något om en var så befriande. Det var som att starta på nytt. Men jag har en del ärr från att vara så ensam så jag var nog inte bäst på att skaffa nya nära vänner, men jag fick ett stort squad. Men jag vågade aldrig knyta några nära relationer.

Hanna försökte se situationen som positiv när hon var ensam och hoppas du kan göra detsamma.

– Försök se det positiva i ditt eget sällskap. Du hinner uppnå saker som andra missar, till exempel att få asbra betyg i skolan eller satsa jättemycket på ditt intresse, vilket i mitt fall var dansen.

Hon passar på att ge några tips som hjälpte henne själv.

– Skaffa en fritidsaktivitet där du kan träffa människor utanför skolan. Uppskatta andra relationer som kommer vara med dig livet ut, relationen till ett syskon, en förälder, en granne eller relationen till dig själv.

Läs också:
Så får du fler vänner online
19 sätt att hantera haters
Borde du göra slut med din kompis?

Följ FRIDA på Facebook, Youtube, Twitter, Instagram och Snapchat för att inte missa något.

Foto: IBL, Ida Eriksson, Ola Axman