FRIDA-Hanna om utbrändhet: "Det är verkligheten för många unga tjejer"

FRIDA-Hanna om utbrändhet: "Det är verkligheten för många unga tjejer"

FRIDAs Hanna Wikström skriver om kvinnor och tjejer som inte tas på allvar – när de behöver hjälp för utbrändhet.

En manlig läkare fnyser skrattande mot min syster som tappat allt sitt hår och rasat massor i vikt, som är tom i blicken och grå i ansiktet. Han säger att ”en 21-åring inte kan var utbränd” och att han ska vara bad cop mot henne nu och inte låta en curlad generation få ge upp så lätt, så fort det blir jobbigt.

I tre år har min syster försökt få sjukskrivning mot sin utbrändhet. En sjuskrivning som skulle ge henne en chans att bygga upp sin utmattade kropp och psyke. Men det blir avslag. Är det för att hon är för ung? Eller är det för att hon är kvinna?

Kanske är det inte så konstigt att SVT:s dokumentär We can´t do it tar upp just det, att fyra gånger så många kvinnor lider av stressrelaterade sjukdomar som män. Kanske är inte utbrändhet bara ett folkhälsoproblem, kanske är det ett kvinnoproblem?

Att läkaren sa så till min syster var inte okej. Vi är inte en curlad generation, vi är en generation av kvinnor som tror vi ska vara super woman på grund av pressen från samhället.

I dokumentären We can´t do it berättar en tjej om hur hon ligger apatisk i sängen och inte vill leva mer, på grund av stressen som ätit upp henne. En annan tjej har tappat sin syn på ena ögat som effekt av utbrändhet. En tredje glömde var hon bodde och en fjärde fick 16 nya allergier på en dag. Kvinnor bränner ut sig, överallt, oavsett ålder.

Jag tänker att utmattningsyndromet börjar för många redan i skolan. Kraven hos tjejer att prestera finns inte bara bland vännerna utan också i sociala medier. Prestera för rädslan att annars bli bortglömd, för att inte verka svag, för att bli framgångsrik, för att visa att du är lika bra som alla andra och för att få samma uppmuntrande som de runt omkring sig.

Många har slitit ut sig innan de ens nått arbetslivet. Loven som borde läggas på återhämtning ses istället som dyrbar tid till att prestera ännu mer i skolan, att satsa hårdare. En fritidsaktivitet (eller två, eller tre) efter skolan där de vill vara bra lagspelare och där alla andra förväntar att man bidrar och presterar på topp.

En tjej i dokumentären är 18 år och kollapsar över sin biologiläxa, vaknar upp stressad då hon förlorat viktig tid till att plugga och börjar om tills hon svimmar igen, av utmattning. Så ser verkligheten ut för många ung tjejer idag.

Att säga att en generation är curlad och behöver kämpa mer är den största myten den där läkaren kunde sagt. Något är fel när en ung tjej kollapsar, tappar allt sitt hår, ligger apatisk i sin säng eller glömmer var hon bor för att kraven från samhället har på slitit ut oss. Rädslan att uppfattas svag, klagande, hypokondrisk eller på något vis sämre tar död på oss.

We can´t do it!

Läs mer!
FRIDA-Hanna: ”Tjejerna behöver jobba hårdare i Idol – för att de är just tjejer”
FRIDA-Terese: Hur kan ni ta er rätten att ta på andras kroppar i ett publikhav?
FRIDA-Johanna: ”Borde jag hata mina små bröst?”

Foto: IBL, Ola Axman