FRIDA-Emmi: ”Min ätstörning tog över mitt liv”

FRIDA-Emmi: ”Min ätstörning tog över mitt liv”

Det är inte lätt att öppna upp sig om något så personligt som en ätstörning, mina fingrar darrar redan över tangenterna, men det bevisar bara hur viktigt det är att faktiskt våga prata om det.

Du vet säkert redan vad en ätstörning är, kanske känner du någon som har det, kanske har du läst om det någonstans, eller kanske lider du faktiskt av det själv. Jag har aldrig gillat ordet ätstörning, men det blir kanske så när man har levt med det i halva sitt liv.

Läs också: 13 tillfällen då du är extra stolt över att vara tjej

För mig kom problematiken med mat när jag började i högstadiet. Det handlade aldrig om att jag kände mig tjock, utan snarare om att jag var vilsen i mig själv och sökte efter något som jag kunde kontrollera. Jag minns den nöjda känslan när jag till slut hade vant min kropp vid att klara sig utan både frukost och lunch, samt när jag skickligt kunde ljuga för mina föräldrar vid middagen om att jag minsann redan hade ätit en stor portion i skolan och inte alls var hungrig. Jag minns också tillfredsställelsen när jag hade gått ner två klädstorlekar och när folk i skolan skämtade om att jag utan problem hade kunnat vinna Expedition: Robinson eftersom jag ju ”klarade mig utan mat”.

”Jag bytte om på toaletten innan idrotten”

Men jag minns också de tillfällen då jag vaknade upp mitt i natten och gjorde sit ups i sängen, när jag satt ihopkrupen på mitt rum och skakade och grät samt när jag, innan idrotten, bytte om på toaletten för att slippa visa min kropp för mina vänner. Jag tappade all kontroll och var bara ett skal av den jag en gång hade varit. Jag minns att jag blev extremt rädd. För mig själv. I dag önskar jag verkligen att jag hade funnits där för mig när jag behövde det som allra mest.

Emmi, 18 år, kämpade mot ätstörningarna. Idag mår hon betydligt bättre.

20-åriga Emmi under sin kamp tillbaka. Idag, sex år senare, mår hon mycket bättre.

Jag läste någonstans att en ätstörning är som alkoholism – du kan bli frisk från din sjukdom, men det finns alltid en risk att du faller tillbaka i gamla skadliga mönster. Att bli frisk från en ätstörning är en livslång kamp. Det kan många gånger kännas som om du tar tio steg fram och 25 steg bak, men det betyder inte att du någonsin ska lägga dig ner och ge upp.

”Hon släppte inte taget förrän jag klarade av att stå på egna ben”

Alla som lider av ätstörningar kämpar på sitt eget unika sätt för att komma tillbaka, liksom jag gör än i dag, 13 år senare. Det som vi alla dock har gemensamt är att vi behöver hjälp för att må bättre. Ensam är inte stark. I dag är jag frisk och har en betydligt sundare inställning till mat!

Det som till slut hjälpte mig var min bästa väns mod. Hon såg igenom mig, trots att jag gjorde mitt bästa för att manipulera och ljuga för henne genom att säga att jag mådde bra. En dag satte hon hela vår vänskap på spel när hon gick bakom min rygg till vår lärare, samt till skolsköterskan, och bad dem hjälpa mig. Efter det höll hon mig sedan hårt i handen under mitt livs hittills tuffaste kamp, och hon släppte inte taget förrän jag klarade av att stå på egna ben igen. Jag har aldrig anklagat henne för att hon ingrep, tvärtom tänker jag på henne som min hjältinna.

Om du har någon nära dig som du märker mår dåligt och som kanske har rasat i vikt eller börjat bete sig annorlunda, så måste du våga fråga: ”Hur mår du, egentligen?”. Din fråga och ditt engagemang betyder mer än vad du tror, och det kan vara avgörande för din väns framtid.

Läs också:
Test: Är du i riskzonen för ätstörningar?
Sex tecken på att du kan ha ångest
12 life quotes du borde leva efter

Hit kan du vända dig om du behöver hjälp:

Skolkuratorn

Vårdcentralen
BRIS
Frisk & Fri
Barn- och ungdomspsykiatrin
Ungdomsmottagningen

Artikeln är en del av FRIDAs kampanj #jaggillarmig – för bättre självkänsla bland tonårstjejer. Delta du också genom att använda hashtaggen #jaggillarmig i sociala medier. Vill du berätta din historia? Mejla [email protected]

Foto: IBL, Carl Klingspor, Privat