Fråga FRIDA: Mina föräldrar ska skilja sig

Fråga FRIDA: Mina föräldrar ska skilja sig

När föräldrarna skiljer sig är det lätt att det dyker upp många frågor. Hur löser man bråk och hur ska man göra om man inte gillar sin mammas nya kille? FRIDAs expert svarar på dina frågor.

När dina föräldrar går skilda vägar förändras ofta livet och det är vanligt att ha massor av funderingar. Gudrun Furumark, psykolog på BUP i Stockholm, svarar på de vanligaste frågorna du har när dina föräldrar skiljer sig.

Mina föräldrar vägrar att prata med varandra. Jag tycker det är jobbigt. Hur ska jag göra?

Svar: Kommunikationsproblem är jättevanligt efter skilsmässor. Det betyder inte att det är okej för dina föräldrar att göra som de gör. Mitt råd till dig är att försöka prata med dina föräldrar, samtidigt alla tre, och beskriva på vilket sätt det här blir jobbigt för dig. Förklara att om de börjar ursäkta sig eller skylla på varandra går du därifrån. Om du inte kan prata med dina föräldrar kanske du kan prata med farfar, moster eller kurator på skolan som kan hjälpa dig att prata med din mamma och pappa?

Jag är jätteledsen över att mina föräldrar skilt sig, men det känns som att allas föräldrar är skilda men att ingen är ledsen över det. Är det normalt att känna som jag gör?

Svar: Ja, det är normalt att vara ledsen över att ens föräldrar skilt sig! Det är också normalt att inte vara ledsen. Reaktionen beror dels på hur det var innan skilsmässan. Om föräldrarna bråkat dag och natt eller stämningen hemma varit kylig, kanske en skilsmässa innebär en förbättring för alla. När livet förändras tar det tid innan man vant sig och hittar nya sätt att vara en familj. Dina kompisar som inte verkar ledsna över att föräldrarna är skilda kanske har vant sig? Kom ihåg att folk heller inte alltid visar hur de känner sig.

Jag tycker inte om min mammas nya kille, jag skulle bara vilja bo själv med mamma. Hur ska jag göra? Vad kan jag ställa för krav?

Svar: Det du beskriver är ett jobbigt men vanligt problem. Tyvärr kan du nog inte ställa några krav på att din mamma och hennes kille ska flytta isär. Däremot kan du be om att ni hjälps åt för att du ska trivas bättre hemma. Förmodligen kommer hon vilja fortsätta bo med sin nya kille men hon vill säkert också att du ska må bra. Kanske kan ni komma överens om att ni göra en del saker tillsammans, bara du och mamma? På så sätt får ni ha er relation ifred ibland, utan att hennes nya kille är med.

Läs också:
Guide: Det här behöver du veta om dina föräldrar skiljer sig
Sju tecken på att du är alldeles för stressad
Fem saker du aldrig ska säga till någon som har ångest

Följ FRIDA på Facebook, Youtube, Twitter, Instagram och Snapchat för att inte missa något.

Foto: IBL