vegansk mat

Fem tips till dig som vill äta vegetariskt

Allt fler väljer att äta vegetariskt. Vill du också ha mer grönt på tallriken? Dietisten Sara Ask ger dig sina bästa tips!

1. Spana i baljväxterna. Det är världens bästa mat! De smakar inte så mycket i sig, så man kan själv välja smaksällskap: vitlök, curry, ingefära, lime, jordnötssmör, kokosmjölk, chili – du hör, hur gott som helst! Mina favoriter är smålinser och belugalinser, för de är fasta i konsistensen och går fort att koka. Och så gillar jag kikärterr, de funkar i falafel, hummus, torrostade som snacks eller i curry med kokosmjölk.

2. Smaka igenom sojakorvarna, vegobollarna och de andra vegetariska halvfabrikaten – det kan vara toppen när resten av familjen äter något köttigt som du snabbt vill byta ut. Det finns massor av goda och bra alternativ.

Läs också: Så mycket läsk dricker tonåringar varje år

3. Du behöver inte börja älska alla grönsaker över en natt: bekanta dig med ett par åt gången. Mina favoritgrönsaker är kokta edamamebönor (finns i frysdisken) med lite salt och olivolja på – goda som snacks!

4. Testa att rosta pumpa- och solrosfrön i torr stekpanna ett par minuter tills de tar lite färg (kolla hela tiden – det går snabbt). Tillsätt en nypa salt och lägg i en skål. Perfekt att strö på maten för att få lite crunch och extra näring.

5. Hitta mjölkprodukter eller berikade vegetabiliska alternativ till mjölk, yoghurt eller fil så att du är säker på att få i dig kalcium, D-vitamin och B12 varje dag.

Recept:
Supergoda nutellabrownies på bara tre ingredienser
Varm choklad med smak av kanel
Smarriga chokladbollar med jordgubbar

Foto: TT