Fem saker som kan hända om du har i en tampong för länge

Använder du tampong eller funderar du på att börja göra det? Läs då igenom de här punkterna så du vet vad som händer om du har den i för länge.

Fördelarna med tampong är många – den känns inte (om du använder den rätt) och gör livet lite enklare under mensen. Däremot är det väldigt viktigt att byta den var fjärde till åttonde timme. Här är vad som kan hända annars:

1. Infektion

Toxic shock syndrome, TSS, eller tampongsjukan som det också kallas är en ovanlig men allvarlig komplikation som kan uppstå vid bakteriella infektioner. Den orsakas av bakterier som uppstår om du har tampongen i för länge. Symptom är bland annat kräkningar, hudrodnad och ont i musklerna.

2. Uttorkad

Tamponger suger upp all vätska i slidan. Det är med andra ord inte bara mensblodet som sugs upp vilket kan torka ut slemhinnorna. Om en tampong inte är helt genomfylld när du tar ut den passar en mindre storlek bättre. Många behöver även byta tampongstorlek under mensen då de blöder mindre i slutet av perioden. Om snippan är för torr, byt till bindor under en period.

3. Läckage

Har du däremot valt en för liten tampong, eller låtit den sitta i för länge, finns risken att den börjar läcka. Om du är rädd för läckage kan du använda ett trosskydd samtidigt, byta till en större tampongstorlek och byta cirka var tredje timme.

4. Lukt

Mens luktar. Det behöver inte vara ett problem men om du använder samma mensskydd under en längre tid kommer du förmodligen börja känna lukten. Det är blodet som luktar och när det kommer i kontakt med bakterierna i din kropp blir lukten ännu starkare.

5. Ingenting

Ja, det kan vara farligt att ha en tampong i för länge men förutom det kan det vara så att det faktiskt inte händer någonting. Byt tampong mellan var fjärde och åttonde timme för att undvika de andra punkterna.

Läs mer!
Därför bajsar du mer när du har mens
Läsarna berättar: Så var det att få mens första gången
Se första mensreklamen som vågar visa blod

Källa: Girlfriend.com.au

Foto: IBL