stoppa-mobbning-pa-skolan

Fem saker du kan göra för att stoppa mobbning på din skola

Många influencers har som mål att bekämpa mobbning. Men trots att det idag är trendigt att vara snäll så finns mobbningen runt oss, varje dag och varje minut.

Enligt organisationen Friends är 60 000 barn idag utsatta för mobbning i Sverige. Den siffran borde vara noll. Men för att alla ska känna sig omtyckta, älskade och lyckliga så måste vi hjälpas åt. Såhär gör du enligt Friends om du vill hjälpa till att stoppa mobbningen.

Visa att du finns

Visa den som blir utsatt för mobbning att du ser att hen finns. Säg ”Hej”, ge ett leende, sätt dig bredvid ibland. Gå tillsammans till maten, fråga vad hen ska göra på rasten eller vad ni har för läxor. Lyssna om hen behöver prata. Det är de små sakerna som räknas. Det behövs inte så mycket för att någon ska känna sig både bättre och gladare.

Prata med en vuxen

Något som är viktigt för att mobbning inte ska uppstå är stämningen i gruppen. Är det roligt att gå i er klass? Tror du att det är så för alla? Finns det hårda grupperingar och är det vanligt med skitsnack, hårda ord och taskiga skämt? Om det är så är det viktigt att göra något åt saken. Prata med de vuxna om hur ni har det.

Stå upp för dig och hen

Det finns massvis av sätt att säga ifrån på. Bara genom att visa att du inte hänger på mobbarna när de är elaka mot någon säger du ifrån. Du är en förebild när du är en schysst kompis som visar att du inte ställer upp på mobbning. Ett bra sätt att säga ifrån är att prata med en vuxen. Du gör både den som blir mobbad, mobbaren och gruppen en tjänst. Mobbning, kränkningar och trakasserier är olagligt!

Gör något, vad som helst för att hjälpa

Hur man säger ifrån beror på person och situation, alltså vem man är och vad som händer. Om ens kompisar pratar skit kanske man vågar säga ifrån själv men om man ser några som slår någon är det bättre att hämta en vuxen. Det viktigaste är att göra något. En mobbningssituation löser sig sällan av sig självt. Om du gör något har du möjlighet att förändra en annan människas liv.

Kom ihåg – det är de vuxnas ansvar

Barn och unga har inte ansvar att lösa kränkningar, mobbning och trakasserier – det ligger alltid hos vuxna. Däremot har du som ung oftast bättre koll än vuxna eftersom du vet mer om vad som verkligen händer i klassen, på skolan och på fritiden. Vuxna behöver hjälp att upptäcka om någon far illa. 

Här kan du få hjälp att hjälpa!

Om du inte vet hur du ska gå till väga när du ser någon blir mobbad och de vuxna inte hjälper till så kan du vända dig till olika ställen.

– Organisationen mot mobbning, Friends, ger stöd och råd. Maila [email protected]

– Barn- och elevombudet (BEO) finns till för att stoppa kränkningar i skolan. Här kan du läsa mer. (beo.skolinspektionen.se)

– Hos BRIS kan du få hjälp med vad som helst, om du är under 18 år. Ring Barnens Hjälptelefon på 116 111.

Läs mer:
Nathalie ”Nattid” Danielsson om mobbningen som pågått i 10 år
Peg Parnevik om mobbningen: ”Tjejerna i klassen klädde ut sig till mig på Halloween”
Kändisarna som hade det svårt i skolan

Foto: IBL