Tjej i bikini

5 saker att tänka på när du har mens under sommaren

Mens på sommaren kan kännas krångligt och svårt, men så behöver det inte vara. Med våra tips blir det enklare!

1. Packa mensskydd

Ska du iväg på semester eller åka till landet i några veckor? Glöm inte att packa med mensskydd! Om du har oregelbunden mens kan den dyka upp lite när som helst och då är det skönt att veta att du har skydd nära till hands oavsett var du befinner dig.

2. Byt efter bad

Med tampong eller menskopp kan du bada även när du har mens! Däremot är det viktigt att byta tampong direkt efter att du har varit i vattnet, då tampongen även suger upp vatten där det alltid finns lite bakterier. Har du menskopp behöver du däremot inte tömma den direkt efter då den inte suger upp vatten.

3. Går att skjuta upp

Om du äter p-piller vet du kanske redan att du kan skjuta upp eller hoppa över mensen, men det går även om du inte har något hormonellt preventivmedel. Det finns receptbelagda tabletter du kan få utskrivet som skjuter upp mensen. Perfekt om du ska ha mens just den veckan du ska åka på badsemester utomlands. Prata med din vårdcentral!

4. Vita byxor

Många vill gärna använda vita byxor och shorts på sommaren! Däremot kan det vara jobbigt att använda när du har mens då det är lätt att oroa sig för att blöda igenom. Det ska däremot inte vara en anledning för att hoppa över de vita jeansen. Om du använder tampong kan du också använda trosskydd eller binda samtidigt. Då är du helt säker på att det inte blir några fläckar.

5. Prata om det

Känns det krångligt och jobbigt att ha mens? En stor anledning till det brukar vara att man håller det hemligt. Att prata om mens och släppa tabut kommer göra dig mer bekväm! Då behöver du inte gömma bindorna längst ner i väskan och du behöver inte ljuga ihop ursäkter om varför du inte vill följa med och bada. Var stolt över din mens!

Läs mer!
8 saker du inte visste om mensvärk

Allt du behöver veta om din menscykel – så funkar det

Därför kan dina bröst göra ont när du har mens

Foto: Unplash