Bild på Marie Antoinette från 1700-talet och en ny bild av hur hon troligen skulle se ut idag 2021.

Fem historiskt mäktiga kvinnor och hur de hade sett ut idag

Hur hade egentligen Marie Antoinette och Katarina den stora sett ut idag? Och hur hade de betett sig på sociala medier? Vi har svaret – bilderna och juvelerna ser så äkta ut!
TV: 5 historiska och mäktiga kvinnor – så hade de sett ut idag
0:45

Efter reklamen: TV: 5 historiska och mäktiga kvinnor – så hade de sett ut idag

(0:45)

Slå på ljud

Tänk dig att följa Kleopatra eller Marie Antoinette på Instagram 2021. Vad hade de lagt upp för bilder och hur hade de profilerat sig själva? Mäktiga kvinnor, vars arbete påverkat samhället och framtiden finns det gott om i historien. Vi har samlat fem mäktiga kvinnor som tolkats utifrån hur deras Instagrambilder skulle sett ut om de levde idag. James Harris, konsult på Diamonds Factory har identifierat kvinnornas smycken och räknat ut vad kronjuvelerna skulle vara värda och hur de skulle se ut idag

Kleopatra (69 F.KR.–30 F.KR.)

Målning av Kleopatra samt en animerad bild av hur hon skulle se ut idag.

Kleopatra blev den sista faraon att regera, och hon styrde Egypten med sin intelligens, pondus och skönhet. Den egyptiska drottningen är även känd för sina romanser med några av sin tids allra mäktigaste män: Julius Caesar och Marcus Antonius. Kleopatra var noga med hur hon porträtterades och ville gärna visas i profil. Hon tyckte nämligen att hennes skarpa käklinje påminde om hennes far och den makt hon ärvt från honom. Hon sägs även vara en stark modeikon för sin tid med extravaganta kläder, sminkningar och smycken.

Med tanke på hennes medvetenhet gällande profilering av sig själv skulle hon sannerligen varit en stark influencer idag, som gärna visat upp sitt leverne och sina utsmyckningar. Hon bar ofta en stor juvelfylld krage av fajans, metall och halvädelsten. James Harris har kikat närmre på den och konstaterat att den idag hade varit värd runt 15 miljoner kronor. Hon bar ofta en ring som idag skulle kostat över 200 000 kronor.

Marie Antoinette (1755-1793)

Målning av Marie Antoinette och en animerad bild av hur hon troligen skulle se ut idag.

Marie Antoinette var 1700-talets mest skrytande influencer på sin tid. Hon älskade att visa upp sin överväldigande och flotta livsstil för folket. Dock var det inte uppskattat av dåtidens ”följare” där majoriteten av det franska folket bestod av svältande bönder. Maries liv var kantat av skandaler, intriger och kärleksaffärer och idag är hennes namn mest förknippat med den franska monarkins moraliska förfall.

När hon nåtts av beskedet att medborgarna inte fått något bröd att äta ska hon ha bett sin drottningskonsult Louis XVI att hälsa ”låt dem äta tårta”. Ett citat som lever kvar än idag och som kopplas samman med hennes rikedom, girighet, brist på moral och insikt. Marie älskade dyra klänningar och smycken och när landet var som mest i kris passade hon på att bygga sin drömträdgård Petit Hameau. Maries arv dyker ibland upp på auktioner där proveniensen, dess historia är värderat till hutlösa summor. 2018 klubbades ett halsband som ska ha tillhört Marie för 36 miljoner dollar på Sotheby's auktion i Genève.

Maries överflödiga liv hade hon gärna visat upp på Instagram. Med lyxiga miljöer, tårtor i mängder och många beställningar av couture klänningar. Med volymöst hår och extra mycket rouge hade Marie mer än gärna poserat framför bageriet i hennes eget namn. Runt halsen bär hon ett pärlhalsband som hon idag skulle köpt för 350 000 kronor. En småsumma för Marie Antoinette.

Drottning Elizabeth I (1533-1603)

Målning av drottning Elizabeth I och en animerad bild av hur hon troligen skulle se ut 2021.

Drottning Elizabeth I var en stark kvinna av sin tid. Kanske är hon mest känd som ”Jungfrudrottningen” och hon var den sista regerande monarken från Tudor-släkten. Hennes pappa kung Henrik VIII var mycket rå och hemsk mot sina fruar, det hävdas till och med att hans tyrannliknande avrättningar, där han lät sina kvinnor halshuggas ska ha fått dottern Elizabeth att aldrig vilja ingå äktenskap (förståeligt!). Detta gjorde att släkten dog ut efter henne. Elizabeth var en intelligent monark som talade flera språk flytande och var mycket välutbildad inom konst, musik och kalligrafi.

Elizabeths regeringstid var kontroversiell men kom att bli betydelsefull för England och landets ställning som europeisk stormakt grundades under hennes styre.

Elizabeth I hade 2021 förmodligen använt sociala medier för att sprida sina musikaliska, språkliga och konstkunskaper vidare ut i världen. Med tanke på att hon fick hela England att blomstra inom litteratur och musik hade hon kunnat sprida sina visioner vidare ut i världen med ett klick. Hennes krona var troligen gjord av guld med diamanter, rubiner, smaragder och safirer och baserat på James värdering hade den idag varit värd 12 miljoner svenska kronor.

Katarina den stora (1729-1796)

Målning av Katarina den stora samt en animerad bild av hur hon troligen skulle sett ut idag.

Likt hennes namn avslöjar ansåg Katarina den stora att hon var en av de mest upplysta regenterna i Europa för sin tid. Men faktum är att historiker idag håller med henne om det. Katarina föddes 1792 och var dotter till en utfattig preussisk prins som döpte henne till Sophie von Anhalt-Zerbst. Redan som barn blev hon känd för att vara välutbildad, väluppfostrad och tillmötesgående.

Endast 14 år gammal blev hon ihopparad med Karl Peter Ulrik av Holstein-Gottorp och hon tog då namnet Katarina. Vid kröningen användes en kejserlig krona med 4936 diamanter, 74 pärlor och en röd spinell – värdet? 1,7 miljarder kronor (!). Katarinas make var inte uppskattad av folket och avsattes i en kupp som hon själv stod bakom. Katarina banade väg för nya medicinska praktiker och var en tidig förespråkare för vaccinering. Katarina den stora hade 2021 sannerligen uppmanat folket att vaccinera sig mot covid-19. Katarina var likt hennes föregångare förtjust i diamanter och halsbandet hon bär var en beställning hon själv gjorde. Idag värderas det till 38 miljoner kronor.

Maria Stuart (1542-1587)

Målning av Maria Stuart och en animerad bild av hur hon troligen skulle se ut idag.

Maria Stuart (Mary, Queen of Scots) var bara några dagar gammal när hon blev Skottlands drottning. Hon var även Frankrikes drottning mellan 1559-1560 i och med äktenskapet med franske Frans II. En kärlekshistoria som blev kortvarig då Frans gick bort några år efter giftermålet. Katolska Marie återvände till Skottland där halvbrodern styrt makten under hennes frånvaro.

Det nya giftermålet med kusin Henry gjorde henne oberoende av den protestantiska adeln och brodern. Hennes man Henry mördades och hon sades ligga bakom mordet och sattes i fängelse. Maria lyckades rymma och tog skydd i England hos kusinen Elizabeth I. Det skulle hon inte gjort, kusinen tyckte att hon inkräktade på kronan och blev då tillfångatagen av den samma, vilket efter 20 år i fångenskap slutade med att hon dömdes till döden.

Förutom hennes språkegenskaper (hon talade fem språk flytande!) så var hon även känd för sin skönhet och lyxiga hudvårdsrutin. Hon tvättade ansiktet med vitt vin varje kväll för att motverka rynkor. Maria 2021 hade sannerligen startat beauty hacks på både Instagram och TikTok och även delat med sig av sin listighet. Diamonds Factory har värderat hennes pärlhalsband och tiara till hela 71 miljoner kronor! Anledningen? Under drottning Elizabeths I styre var pärlor mer värda än ädelstenar, eftersom det inte gick att framställa dem artificiellt då.

Foto: TT, Diamonds Factory Sweden

TV: 5 snackisar från veckan som gått
1:19

Efter reklamen: TV: 5 snackisar från veckan som gått

(1:19)

Slå på ljud
Relaterade artiklar
Populära animerade karaktärer som har gjorts av samma röstskådisar