Felicia har den ovanliga sjukdomen Akalasi: ”Jag kan varken äta eller dricka”

Felicia har den ovanliga sjukdomen Akalasi: ”Jag kan varken äta eller dricka”

När Felicia Fjällberg äter eller dricker krampar musklerna kring hennes matstrupe okontrollerat. Hon har opererats 17 gånger och fler ska det bli. Här är hennes berättelse.

Den ovanliga sjukdomen som drabbar en av 100 000 personer kom smygande. Under ett års tid stod då 12-åriga Felicia Fjällberg ut med en återkommande smärta i bröstet. Hon trodde den skulle försvinna efter puberteten.

– När jag fick svårigheter att svälja gick jag till skolsköterskan som skickade mig vidare till skolläkaren. Skolläkaren trodde att det berodde på halsbränna och sa att jag skulle köpa receptfritt läkemedel som skulle minska magsyran i magsäcken. Efter det gick det ganska snabbt utför och jag fick väldigt svårt för att äta, säger Felicia Fjällberg, 16 år.

Sommaren 2014 blev hon snabbt sämre och kunde varken svälja fast eller flytande föfa, inte ens vatten kom ner i halsen utan att spys upp. Sedan började den långa resan hos olika läkare. Ytterligare läkare skickade hem Felicia med diagnosen ”halsbränna” och på grund av att hon inte kunde äta och snabbt förlorade vikt misstänkte andra läkare en ätstörning.

– Det var det som gjorde att bägaren rann över och att jag nästan skrek att jag verkligen inte kan äta, att jag vill men verkligen inte kan.

Efter att under en lång tid ha försökt övertala läkaren skickade han vidare Felicia till en barnmottagning, där hennes besvär togs på allvar. För två och ett halvt år sedan fick hon tillslut diagnosen Akalasi.

– Sjukdomen gör att musklerna runt matstrupen krampar okontrollerat, både när jag äter och även spontant utan att jag sväljer. Det gör att så fort jag sväljer något krampar musklerna så att matstrupen blir tät och varken mat eller vätska kan passera ned till magsäcken, vilket gör att jag får upp det jag försöker att äta eller dricka.

Felicia Fjällberg fick sin diagnos som 12-åring. Nu måste hon lära sig att leva med sjukdomen akalasi.

Akalasi är kroniskt, vilket innebär att Felicia kommer att behöva leva med sjukdomen hela sitt liv. Ingen forskare vet idag varför man drabbas eller på vem det kommer att bryta ut. Kramperna som Felicia får vid mat-intag gör inte ont, men ibland överraskas hon av smärta även utan att svälja.

– Spontan-kramperna kan vara så starka att det känns som att hela bröstkorgen ska slitas isär, vilket har gjort att jag trott att jag ska dö under krampanfallet. Smärtan strålar upp mot käken och ibland känner jag hur det drar i tänderna. Krampanfallen håller i sig från några minuter till flera timmar. Oftast blir jag helt slut efter ett ordentligt anfall.

När Felicia snabbt gick ner i vikt och fick vätske-, och näringsbrist blev hon borta mycket under åttan och nian. Hon fick plugga hemifrån och fick dispens på idrotten om hon inte orkade röra på sig.

– Jag tycker att både mina klasskompisar och lärare har varit förstående vid till exempel lunchen på skolan, att jag har druckit näringsdryck istället för att äta skolmaten har ingen kommenterat.

För att hjälpa Felicia att äta har hon behövt göra 15 stycken så kallade ballongvidgningar.

– De går ned med en slags ballong i matstrupen och blåser upp den för att pressa ut matstrupen så att muskelfibrerna går av och musklerna slappnar av, förklarar hon.

Hon har även gjort två större titthålsoperationer där läkare skurit av musklerna runt matstrupen. Framöver kommer hon göra en ballongvidgning en gång i månaden. Allt kring sjukdomen tär både psykiskt och fysiskt på henne.

– Jag har mina dippar då jag känner att livet bara är orättvist och att jag inte orkar något mera. Men jag följer alltid mottot: What doesn’t kill you, makes you stronger. Sjukdomen har gjort mig mer säker i mig själv och vad jag vill med mitt liv.

Läs också:
Frida har endometrios: ”Det är som tio knivar i livmodern”
Tindra, 14 år: Så påverkades jag av min mamma anorexi och bulimi
Viktor Frisk om sin ADHD: Jag har alltid känt mig annorlunda

Följ FRIDA på Facebook, Youtube, Twitter, Instagram och Snapchat för att inte missa något.

Foto: IBL, Privat