Energidryck – hur farligt är det egentligen?

Energidryck – hur farligt är det egentligen?

Vi häller i oss mängder av energidryck, visar statistiken. Men behöver vi verkligen det för att bli pigga? Och hur farligt är det egentligen?

Det har blivit allt vanligare, särskilt bland de yngre, att få frätskador på tänderna. Och boven som ligger bakom skadorna är framför allt sport och energidrycker. Så hur mycket kan man egentligen dricka det utan att påverka hälsan? FRIDA har pratat med toxikologen Ulla Beckman Sundh på Livsmedelsverket.

Vad kan följderna bli om unga dricker energidryck dagligen?
– Energidrycker är en form av söta läskedrycker, samma som chips och godis. Sådant ska bara vara en liten del av kosten, eftersom de tar plats för annan, nyttigare mat som innehåller mycket mer av de olika näringsämnen vi behöver för att må bra.

Är energidryck som att dricka läsk?

– Ja, energidrycker är som att dricka läsk, skillnaden är att de även innehåller mer koffein.

Är det direkt farligt för unga att dricka energidrycker?

– Nej, inte om det handlar om måttliga mängder. Men om du dricker mycket energidryck kan du känna obehag. En burk energidryck (2,5 dl) innehåller ungefär lika mycket koffein som en kopp (1,5 dl) kaffe.

Vad för obehag kan jag få?

– Det som händer om du överdoserar koffein, det är individuellt hur mycket du kan dricka, är att du kan få hjärtklappning, yrsel, oro, sömnsvårigheter och illamående. Får du i dig ännu mer kan du börja kräkas och må riktigt dåligt.

Behöver verkligen unga dricka energidryck för att bli pigga?

– Nej, naturligtvis inte. En effekt av koffein är att du tillfälligt blir mer vaken. Energidryck är ett sätt att få i sig koffein men då följer den söta läsken med på köpet, vilket den inte gör i kaffe eller te som också innehåller koffein. Glöm inte att det finns en vits med att vi blir trötta, det är naturens sätt att berätta för oss att vi behöver ta det lugnt och vila för att må bra.

Vad är det i energidryck som gör att vi känner oss piggare?

– Dels är det naturligtvis socker, om inte drycken är sötad med sötningsmedel, och så är det koffein.

Vad kan jag annars dricka istället om jag känner mig trött?

– Behöver du få energi så kan du äta eller dricka egentligen vad som helst, som inte innehåller socker. Känner du att du behöver få i dig koffein för att hålla dig tillfälligt alert, så är de mest lättåtkomliga alternativen te och kaffe.

Läs mer!
Fem tips till dig som vill äta vegetariskt
Så berättar du för dina föräldrar att du har fått mens
Guide: Det här behöver du veta om dina föräldrar skiljer sig

Foto: IBL