Frida har endometrios: ”Det är som tio knivar i livmodern”

Frida har endometrios: ”Det är som tio knivar i livmodern”

Hundratusentals tjejer lider av Endometrios – utan att veta om det. En sjukdom fylld av smärta, besvär med magen och sexproblem. Frida Bylund är en av dem.

Det började redan när Frida Bylund fick sin första mens. Hon blödde mer än kompisarna och hade alltid ont. Hennes mamma tog henne till olika mottagningar, hon fick smärtstillande och p-piller för att stoppa blödningarna, men ingenting hjälpte.

– Det var först när jag hunnit bli 18 år som jag gjorde ultraljud och en cysta upptäcktes. Jag fick då göra en titthålsoperation där de såg endometriosfläckar och ärrvävnad, säger Frida.

Hon beskriver endometrios som en smärtsam sjukdom som är kopplad till kvinnors mens. Hon förklarar att friska kvinnor kan ta hand om det överskottsblod som rinner bakåt vid mens, men för tjejer med endometrios fastnar blodet i buken, vilket gör att organ kan växa ihop och cystor och ärrvävnad bildas.

– Ibland får jag kramper som kommer helt plötsligt. Det är som tio knivar i livmodern och det kan ta en kvart, en halvtimme eller flera timmar tills det avtar helt. Jag viks på mitten och brukar få lägga mig i duschen och spola varmt vatten.

Smärtorna går i skov för Frida, det betyder att hon har mer eller mindre ont i olika perioder i livet. När det är som värst kan hon få åka in till sjukhuset för att få smärtlindring direkt in i blodet.

– Det känns ibland pinsamt, jag upplever inte att jag får det bemötandet jag hade velat ha. Endometrios är inte farligt, men det gör ont, och då tas det inte på lika stort allvar.

Frida Bylund menar att om endometrios hade drabbat män hade sjukdomen tagits på större allvar än vad den gör nu.

Enligt Frida finns en stor okunskap från både samhället och vården.

– Istället för att ta steget och utreda en tjej som har ont så skyller många på mensen, som om en kvinna ”ska ha” ont. Hade det varit en sjukdom för män är jag säker på att det hade tagits på större allvar och fått mer resurser.

Frida berättar att sjukdomen ibland blandas ihop med magsjukdomen IBS, då många med endometros även har problem med tarmarna. Frida blir ibland svimfärdig när hon sitter på toaletten och känner att hon vill kräkas.

– Förut ville jag alltid ha närhet till en toalett. Om jag får panikont och måste gå på toaletten så vill jag bara vara själv. Därför tyckte jag det var superjobbigt att dejta eller vara med kompisar.

I början när Frida dejtade sin pojkvän tyckte hon det var tufft att berätta om sjukdomen. Idag har de varit tillsammans i fyra år och Frida menar att hennes diagnos inte bara påverkat hennes eget liv, utan även hans.

– Ibland har det inte funkat sexuellt. Även innan dess när jag dejtade andra tyckte jag det var jobbigt att berätta om sjukdomen, särskilt när det kom till sex.

Endometrios är en kronisk sjukdom, alltså en obotlig sjukdom som du har under hela livet, men det går att behandla den på olika sätt. Frida har satt in en hormonspiral som gör att hon inte har mens och därmed inte har lika ont.

– Något annat som faktiskt hjälpte min sjukdom var antidepressiva medel. Det var psykiskt påfrestande att ha så ont att jag hamnade i en depression. Det visade sig att de antidepressiva även hjälpte mot endometriosen, en ren slump.

Idag är Frida varken deprimerad eller äter antidepressiva medel. Hon önskar att hon tagits på allvar tidigare av vården och råder alla tjejer som känner igen hennes besvär att inte ge sig förens de har fått en diagnos.

– Medeltiden att få diagnosen är åtta år, det är alldeles för länge. Att som ung tjej ha den här smärtan är inte okej, du ska få den hjälp du har rätt till.

Slutligen tipsar Frida om gruppen Medsystrar på Facebook. Det är en grupp med tjejer som har, eller utreds för endometrios.

– Vi rekommenderar läkare och behandlingar till varandra. Det är skönt att veta att du inte är ensam och att andra har exakt samma problem.

Symtom på Endometrios:

– Det gör mycket ont när du har mens.

– Du har mellanblödningar eller riklig mens.

– Du har ibland smärtor i slidan och i magen när du har samlag.

– Du har symtom som liknar IBS, som till exempel diarré eller förstoppning.

– Det gör ont när du kissar eller bajsar.

– Du känner dig allmänt sjuk, trött, illamående och har feber.

– Du har ont i bäckenet och magen. Smärtorna kan stråla ut i ljumskarna och benen.
Källa: 1177.se

Följ FRIDA på Facebook, Youtube, Twitter, Instagram och Snapchat för att inte missa något.

Foto: IBL, privat