Ellinors pappa är alkoholist: "Det finns inga perfekta familjer"

Ellinors pappa är alkoholist: "Det finns inga perfekta familjer"

Ellinor Nilsdotter växte upp med en alkoholiserad pappa. För FRIDA berättar hon om varför hon valde att inte fira jul med honom och hur viktigt det är att prata med någon som förstår.

Många vill passa in och vara som alla andra, men Ellinor, 22 år, kände sig annorlunda under uppväxten. Det på grund av att hennes pappa är alkoholist. Just julen har alltid varit väldigt viktig för henne och därför valde hon redan som barn att inte fira den med sin pappa.

– Jag hälsade bara på under den tiden då han var som nyktrast och det uppskattade han, men jul firade jag med min mamma. Hon förstod hur viktigt det var för mig att få en bra jul, säger Ellinor.

Ellinors föräldrar separerade när hon var liten på grund av pappans alkoholproblem. Som ung trodde hon att det inte gick att fira jul om du inte hade normala familjeförhållanden, men med åren förstod hon att det inte stämmer.

– Det finns inga perfekta familjer men det är svårt att förstå när man är ung. Man tror att alla andra har det så mycket bättre. Men pratar man med folk så inser man att det inte alls är så, fortsätter Ellinor.

För Ellinor har hennes mamma alltid varit den som hjälpt henne och funnits där. Hon berättar att hon aldrig haft en dålig julafton tack vare sin mamma.

– Mamma har varit min klippa. Hon såg alltid till så att jag hade en bra jul utan alkohol, eftersom att hon visste hur mycket det betydde för mig.

Ellinor förstår sig inte på föräldrar som dricker alkohol under julen och vill uppmärksamma vilka konsekvenser det kan få för barnen.

– Har man ansvaret för ett barn ska det inte finnas alkohol. Barn märker ju mycket, och de blir lätt oroliga när de ser sina föräldrar dricka. Julen är barnens högtid och då ska de inte behöva känna sig otrygga.

Ellinor är väldigt tacksam för att hennes mamma alltid funnits där för henne som stöd. Hon berättar att det är väldigt viktigt att prata med någon som man litar på. Har du inte någon förälder som förstår kan du prata med exempelvis skolsyster, kurator, hjälporganisationer, någon annan familjemedlem eller en kompis. Det spelar ingen roll vem det är så länge du känner dig trygg.

– Det finns många som bryr sig och vill lyssna. Du är inte ensam och behöver inte vara det, säger Ellinor.

Har du en förälder som dricker eller tar droger? Här är några organisationer du kan kontakta för att prata:
BRIS eller tel 116 111
Trygga Barnen 
Maskrosbarn
Rödakorsets ungdomsförbunds jourhavande kompis: chattjänst på nätet

Läs också:
Pågår mobbning i din skola? Det här kan du göra!
Saga, 15 år: Det fanns inte på kartan att just jag kunde få cancer
12 elaka tankar du kan ha om dig själv– och hur du egentligen borde tänka

Av: Namita Arora

Foto: Privat