Författaren och journalisten Elaf Ali

TT

Elaf Ali höll på att bli bortgift som 14-åring mot sin vilja: ”utbildning blev min räddning”

När Elaf Ali var tonåring började hennes föräldrar prata om giftermål. Om ett liv i Irak tillsammans med en kusin som var mer än tio år äldre än henne. Men Elaf vägrade. För FRIDA berättar hon om hur det var att växa upp med hedersförtryck.
Så ska du tänka om du misstänker att någon utsätts för hedersvåld
1:26

Efter reklamen: Så ska du tänka om du misstänker att någon utsätts för hedersvåld

(1:26)

Slå på ljud

Elaf Alis uppväxt präglades av ständiga förbud och begränsningar. Det var hennes föräldrar som bestämde vad hon fick ha på sig, vilka hon fick umgås med och vad hon fick göra efter skolan. Ja, det var till och med upp till dem att bestämma vem hon skulle gifta sig med.

– Mina föräldrar började prata om äktenskap med mig strax innan jag hade hunnit fylla 15. De sa att jag skulle gifta mig med min kusin som var mer än tio år äldre och bodde i Irak, berättar Elaf Ali för FRIDA.

Författaren och journalisten Elaf Ali

Elaf Ali bröt sig ur hedersförtrycket.

TT

Elaf Ali är i dag 34 år gammal och jobbar som journalist, programledare och författare. Hon föddes i Badgdad i Irak och var fyra år gammal när hon och hennes familj kom till Sverige. Tidigare i våras släppte hon självbiografin, Vem har sagt något om kärlek? Att bryta sig fri från hedersförtryck, där hon berättar om hedersförtrycket som hon utsattes för under sin uppväxt och hur hon lyckades ta sig ur det.

– Jag är uppvuxen i en familj som efterlever hedersnormer och förtryck. Hela grundidén med det handlar om oskuldsnormen, att tjejer ska vara orörda fram till äktenskapet, säger hon och fortsätter:

– Annars kan de få ett dåligt rykte och då blir svårt att gifta bort dem.

Genom att alltså förbjuda tjejerna i familjen från att göra vissa saker utanför hemmet så minskas alltså risken att de blir sedda med ”fel” person, kille eller sammanhang, som skulle kunna påverka deras rykte. Och det är inte bara tjejens rykte som kan drabbas, utan även hela familjens.

Elaf Ali vägrade att bli bortgift

Elafs pappa, som följde hedersnormerna, styrde sin dotter med järnhand.

– Jag fick inte hitta på någonting kul efter skolan, jag fick inte umgås med vilka jag ville och jag fick såklart inte ha pojkvän, berättar hon.

Elafs pappa gjorde allt i sin makt för att bevara familjens heder så att Elafs och hennes yngre systrar skulle kunna giftas bort. Men föräldrarnas äktenskapsplaner var ingenting som Elaf ville gå med på.

– Vid den åldern kände jag mig ganska stark, så jag sa emot och att jag inte tänkte gå med på det.

Elafs föräldrar tjatade dag ut och dag in och hoppades på att deras dotter en dag skulle ändra sig – men Elaf fortsatte att säga nej.

Utbildning blev Elaf Alis räddning

Varje år blir 12 miljoner flickor världen över bortgifta mot sin vilja. Elaf Ali hade alltså kunna bli en av dessa tjejer. Men hon hittade en utväg.

– Mina föräldrar värdesatte utbildning jättehögt. Så jag kunde genom att utbilda mig, bli lämnad i fred.

Journalisten och författaren Elaf Ali

Utbildning blev ett sätt för Elaf Ali att ta sig ur hedersförtrycket.

Sydsvenskan

Varje gång giftermål kom på tal hoppade Elaf på en ny utbildning – i hopp om att kunna skjuta fram föräldrarnas äktenskapsplaner. Ett knep som visade sig fungera, för till slut gav de upp.

– Jag kunde alltså genom att utbilda mig bli min egen person och till slut slå mig fri. Men det finns också familjer som inte alls värdesätter utbildning på samma sätt, och då kan inte de barnen använda samma metod för att ta sig ur förtrycket.

Elaf menar att varje fall och familj är unikt, och att det därför inte finns en enkel utväg för hur man kan ta sig ur hedersnormen.

– Tvångsgifte är ett jättestort problem. Ungefär 40 tjejer per år i Sverige, alltså två hela skolklasser, tas till hemlandet och blir bortgifta. Och eftersom det inte är obligatorisk skolnärvaro efter 9:an så märks det inte lätt i statistiken att de är borta, berättar Elaf.

Elaf Ali: ”Jag var rädd för min pappa”

Även om utbildning blev ett sätt för Elaf att undkomma hedersförtrycket, insåg hon att det inte var en lösning på problemet. Hon var tvungen att gå till botten med problemet – för sina systrars skull.

– Jag kunde inte lämna de i sticket, så då blev det mitt ansvar att förändra pappa.

Elaf försökte under flera års tid att övertyga sin pappa om att lämna hedersnormen. Att få honom att inse att tjejer i Sverige inte blev stämplade med dåligt rykte genom att bära shorts eller ha killkompisar.

– Det var inget som hände över en natt, det var på riktigt en 15-årig process, där jag från första början ifrågasatte alla förbud. I början så snäste han åt mig och vägrade lyssna. Och jag var rädd för honom i många år.

Elaf Ali med sin pappa Ali Al Gharbawi.

Elaf Ali fick sin pappa Ali Al Gharbawi att lämna hederskulturen.

TT

Trots sin rädsla för honom gav hon aldrig upp. Och efter lång tid och flera samtal – som pågår än i dag – har hon lyckats förändra hans tankesätt och värderingar.

– Eftersom jag kände pappas kärlek genom allt så gav jag aldrig upp. Jag visste att han var god men att det var hedersnormerna som var onda. Jag fick honom att välja sina barn framför hans gamla tradition.

Artikeln är en del av FRIDAs och organisationen Zonta Internationals gemensamma kampanj ”Stoppa Barnäktenskap”. Här kan du läsa mer om samarbetet.

Relaterade artiklar
Så kan du hjälpa dig själv eller någon annan som är utsatt för hedersförtryck
Elaf Ali bröt sig fri från hedersförtrycket: “Jag förändrade min pappa”
Skrivartävling: Skicka in din novell och få den publicerad på FRIDA och Zonta International