Elaf Ali berättar om hedersförtrycket

TT

Elaf Ali bröt sig fri från hedersförtrycket: “Jag förändrade min pappa”

Elaf Ali var 10 år då hennes liv vändes upp och ner. Hon hade fått sin första mens och över en natt hade hon förvandlats till kvinna. För FRIDA berättar Elaf Ali om hur det var att växa upp med hedersförtryck och hur hon lyckades slå sig fri från den.

Så ska du tänka om du misstänker att någon utsätts för hedersvåld
1:26

Efter reklamen: Så ska du tänka om du misstänker att någon utsätts för hedersvåld

(1:26)

Slå på ljud

När Elaf Ali var fyra år lämnade hon och hennes familj Irak och flyttade till Kristianstad, Sverige. Livet som barn var enkelt för Elaf. Hon lekte med vem hon ville, bar vilka kläder hon ville och gjorde vad hon ville. Men när hon var tio år upptäckte hon en blodfläck i sina trosor. Och efter den dagen förändrades allt i hennes liv.

– När man har fått sin första mens, oavsett ålder, så anses man vara kvinna inom hedersnormen. Det var speciellt att förhålla sig till det när man såg sig själv som ett barn, berättar Elaf Ali.

Efter att Elaf fått sin första mens började hennes pappa att utsätta henne för hedersförtryck.

– Jag fick inte göra någonting kul efter skolan, jag fick inte välja vad jag skulle ha på mig, vilka jag skulle umgås med och jag fick såklart inte ha pojkvän. Det var ständiga förbud och begränsningar.

Vad är hedersförtryck?

Utan att Elaf själv visste om det då, så blev hon utsatt för hedersförtryck. Men vad betyder det egentligen? Elaf förklarar.

– När man pratar om heder är det många som tänker på hedersmord, kidnappning och könsstympning. Men i mitt fall så blev jag utsatt för vardagliga förtryck, vilket innebar att jag inte hade några fria val gällande min kropp eller mitt liv, säger hon och fortsätter:

– Hela anledningen bakom begränsningarna handlar om oskuldsnormen, att tjejen ska vara orörd fram till äktenskapet.

Och det är upp till mannen i familjen, alltså pappan, att se till att flickorna i familjen följer hedersnormen och inte har haft sex med någon innan giftermålet. Om en tjej inte skulle följa reglerna kan hon få ett dåligt rykte.

– Då blir det svårt att gifta bort henne och de andra tjejerna i familjen, berättar Elaf.

Författaren och journalisten Elaf Ali

Elaf Ali utsattes för hedersförtryck under sin uppväxt.

TT

För att minimera risken att Elaf skulle drabbas av ett dåligt rykte, såg hennes pappa därför till att hon varje dag gick raka vägen hem efter skolan. Som nybliven "kvinna" fick hon inte längre vara med på skoldiscon, följa med på lägerskolor eller till och med delta i skolans simlektioner. Allt för att se till att hon inte umgicks med fel människor, killar eller visade för mycket hud.

– Jag tyckte det var jättejobbigt. Jag ville bara vara som mina klasskamrater och göra det dem gjorde, berättar Elaf.

Reagerade någon kompis eller vuxen på det du gick igenom?

– Nej, det var aldrig någon som frågade mig om varför jag aldrig fick vara med på simlektionerna, lärarna bara accepterad det.

Elaf Ali: ”Mådde varken bra hemma eller i skolan”

Hemma vägrade Elaf att acceptera förtrycken. Varje gång hon förbjöds från att göra aktiviteter som hennes bröder fick delta i, ifrågasatte hon sina föräldrar.

– När jag var hemma så kämpade jag för att få vara med på allt, men i skolan så fick jag det att se ut som om det var jag själv som valde bort de sakerna, berättar hon.

Elaf hittade på lögner för att klasskompisarna inte skulle misstänka något om förtrycken som hon utsattes för hemma.

– Jag skämdes jättemycket. I den åldern är bara livet i sig självt jobbigt. Man går igenom många olika känslor och tankar samtidigt som man försöker hitta sin identitet.

Elaf blev dessutom utsatt för mobbning och för rasism.

– Att bli förtryckt hemma blev ett extra påslag. Jag tyckte det var väldigt jobbigt, jag mådde varken bra hemma eller i skolan.

Bröt sig loss från hedersförtrycket

Elaf Ali är i dag 34 år gammal och jobbar som programledare, journalist och författare. I våras släppte hon självbiografin, Vem har sagt något om kärlek? Att bryta sig fri från hedersförtryck, där hon berättar om hedersförtrycket som hon utsattes för under sin uppväxt och hur hon lyckades ta sig ur det.

– Det var inget som hände över en natt, det var på riktigt en 15-årig process, där jag från första början ifrågasatte alla förbud.

Även om det aldrig ledde till att Elaf själv fick uppleva de sakerna som hon kämpande för att få göra, så ledde det iallafall till att hennes yngre systrar fick det.

– Jag sådde ett frö hos min pappa och sedan med tiden blev det bättre för dem.

Med ännu mer tid och ännu fler samtal – samtal som pågår än i dag, enligt Elaf – så har hon lyckats förändra sin pappas tankesätt och värderingar.

– Eftersom jag kände pappas kärlek genom allt så gav jag aldrig upp med att förändra honom. Jag visste att han var god men att det var hedersnormerna som var onda. Jag fick honom att välja sina barn framför hans gamla tradition.

Elafs relation till pappan: ”Min bästa vän”

Elaf Ali med pappa Ali Al Gharbawi

Elaf Ali och hennes pappa, Ali Al Gharbawi, har i dag en mycket bättre relation.

TT

Även om Elaf avskydde förtrycken som hennes pappa utsatte henne för under sin uppväxt, förstod hon att han inte gjorde så för att vara elak, utan för att han då trodde att det var rätt.

– Det kan vara svårt att förstå som utomstående att föräldrarna inte är hemska, de är inga monster. De älskar sina barn och barnen älskar de tillbaka, men föräldrarna vet ingenting annat än att upprätthålla normerna, för det är så de själva vuxit upp.

Vad har du och din pappa för relation idag?

– Vi är bästa vänner. Vi hörs varje dag och han är superstolt. Han går ofta runt i alla butiker och biblioteken och kollar efter min bok.

Vad hade du sagt till ditt 15-åriga jag när det var som tuffast?

– Du är inte ensam – för jag kände mig väldigt ensam då. Jag hade ingen annan att vända mig till. Och det kommer att bli så mycket bättre.

Artikeln är en del av FRIDAs och organisationen Zonta Internationals gemensamma kampanj ”Stoppa Barnäktenskap”. Här kan du läsa mer om samarbetet.

Relaterade artiklar
Elaf Ali höll på att bli bortgift som 14-åring mot sin vilja: ”utbildning blev min räddning”
Så kan du hjälpa dig själv eller någon annan som är utsatt för hedersförtryck
Skrivartävling: Skicka in din novell och få den publicerad på FRIDA och Zonta International