Tidningen Frida läggs ned

Unni Zetterling

Efter 40 år som Sveriges största tjejtidning läggs frida ned: "Tack för oss!"

Det är med stor sorg som vi tvingas meddela att Frida kommer att läggas ned. Vi vill rikta ett stort tack till er alla fina och fantastiska läsare som har följt och peppat oss genom åren. Vi älskar er!

Tänk att det har gått 40 år sedan tidningen Frida startades 1981 av Ove Jerselius. Mycket har hänt sedan dess. Frida var från början en papperstidning som kom ut varannan vecka. Och precis som då riktar vi oss än i dag mot tonårstjejer, som vill få råd, stöd, pepp, tips eller kändisskvaller. Frida har varit som en storasyster som läsarna har kunnat vända sig till när det har dykt upp frågor och tankar om kärlek, kroppen, relationer och livet i stort.

Trots att Frida prisades för sin pappersupplaga var det allt färre som köpte tidningen i pappersformat. Därför valde man 2017 att lägga ner Frida som papperstidning. Och efter den förändringen har redaktionen istället storsatsat på sina digital kanaler som Tiktok, Snapchat, Instagram, Youtube och Facebook. Och tänk vad mycket kul innehåll vi har gjort!

Bästa höjdpunkterna vi minns

När vi började skriva den här artikel tänkte vi "hur ska man kunna sammanfatta 40 år av Fridas resa i en enda artikel?". Och svaret är nej, det går inte, men vi kan däremot välja ut några av våra favorit-höjdpunkter som vi aldrig kommer att glömma!

Kommer ni till exempel ihåg när vi lyckades kamma hem priserna Årets Digitala Tidskrift Populärpress och Årets Tidskrift Populärpress Print under Tidsskriftgalan 2016? Så här såg det ut då när Frida-Hanna och gänget dansade upp på scen och tog emot finfina priser.

Och minns ni när vi hade Youtube-programmet Sommarlov med Frida där vi hängde med massa roliga svenska kändisar? Vi tältade med Wilma Holmqvist, testade bodyflight med Sara Songbird (som höll på att svimma) och spelade bubble ball med gamla FO&O-medlemmarna Felix Sandman, Oscar Enestad och Omar Rudberg.

En annan "kul" eller snarare traumatisk höjdpunkt var när vi satte Frida-Annie och Baaam-Sofia i Gröna Lunds senaste berg-och-dalbana Monster. Så här så det ut när de åkte den då! Blir du sugen på att åka?

Frida testar: Gröna Lunds nya berg- och dalbana Monster
1:29

Efter reklamen: Frida testar: Gröna Lunds nya berg- och dalbana Monster

(1:29)

Slå på ljud

Varför läggs tidningen Frida ned?

Vintern 2021 meddelade Aller media att både tidningen Frida och systersajten Baaam läggs ned.

– Såväl Baaam som Frida har de senaste åren gjorts av en liten och fantastiskt engagerad och kompetent redaktion. Samtidigt ser vi att våra digitala varumärken behöver ännu större räckvidd, starkare kännedom och massor av kvalitetsinnehåll för att vara lönsamma. Där har andra varumärken kommit längre, säger Cia Jansson, Head of Lifestyle Brands på Aller media.

Aller Media vill istället satsa på influencers och andra större digitala varumärken.

– Vi har valt att avveckla Baaam och Frida dels för att satsa ännu mer på större varumärken, men också på vår stora influenceraffär där vi ser att vi når den unga målgruppen framgångsrikt, förklarar Cia Jansson.

Stort tack för allt – vi älskar er!

Det känns så himla tråkigt att behöva säga hejdå till er underbara läsare som stöttat och funnits här för oss under så många år. Som tidigare chefredaktören, Terese Allert, sa under sitt tal under Tidsskriftsgalan 2016: ”De som inspirerar oss är våra följare och läsare som får oss att göra det vi gör.” Det är alltså tack vare er som vi har haft det så fantastiskt och roligt på Frida. Ni har verkligen gjort ett avtryck på oss och vi hoppas att ni har haft det lika roligt och kanske lärt er någonting av oss på vägen?

Fridas inställning har alltid varit ”Testa dig fram, och skiter det sig, så är det ingen fara. Var inte rädd!”. Ett motto som vi hade velat säga till vårt 14-åriga jag, då man ofta kände sig rädd och osäker. Frågor som "vad ska jag plugga?" och "vad ska jag bli?" gav lätt ångest. Om du också ibland känner dig vilsen i livet och undrar vilken riktning du ska ta, kom då ihåg att alltid våga testa dig fram. Och visar det sig att det inte var något för dig så är du en erfarenhet rikare!

Så fortsätt att vara den du är, sprid girl power – och framförallt var alltid snäll mot dig själv!

Tack för allt!

/Frida-redaktionen

Relaterade artiklar
Årshoroskop – Så kommer 2022 bli för ditt stjärntecken
Quiz: Bara ett Disneyproffs kan få 18 av 18 rätt på det här quizet
8 tips som får ditt TikTok-konto att växa rejält