Det här innebär Donald Trumps seger för tjejer

Det här innebär Donald Trumps seger för tjejer

USA har en ny president – Donald Trump. Han har gjort sig känd för sina sexistiska uttalanden – men hur påverkas egentligen tjejer av hans seger?

USA har sagt sitt – Donald Trump blir landets 45:s president. Bland hans vallöften finns att kasta ut alla papperslösa migranter ur landet och bygga en mur längs gränsen till Mexiko. Men på Trumps hemsida är det på många håll otydligt vad han tycker i frågor som handlar om kvinnors rättigheter.

Så vad innebär hans presidentskap för amerikanska kvinnor? Vi har frågat Elizabeth Walentin, PR-konsult och expert på amerikansk politik.

– Konsekvenserna för kvinnor handlar om hans politik i alla områden. Abortfrågan till exempel är något som kanske inte ligger närmast Trumps hjärta, men vice presidenten Mike Pence är abortmotståndare, säger hon.

Läs mer: Hur mycket makt har USAs president?

Mike Pence har länge varit abortmotståndare, och tidigare i våras skrev han under ett lagförslag att förbjuda aborter som görs på grund av genetiska fel, och krävde att alla rester av foster ska begravas.

Trump har tagit tydlig ställning i frågan om sjukvård och vill riva upp Obamas stora sjukvårdsreform, ofta kallad Obamacare, som har fått fler amerikaner att täckas av en sjukvårdsförsäkring.

– Hela Obamacare vill han rasera, och hälsa är absolut en kvinnofråga, säger Elizabeth.

Läs mer: Så reagerar kända kvinnor på Trumps seger

Mike Pence inflytande återkommer i frågan om samkönade äktenskap. USA:s högsta domstol beslutade förra året att legalisera samkönade äktenskap i alla stater, och Pence var en del av motståndet i landet när han skrev under ett lagförslag som många menade skulle bidra till diskriminering av HBTQ-personer.

– Det är många som oroar sig för det, han vill ta bort många av Obamas exekutiva order. Då kommer man tillbaka till Mike Pence som är motståndare till gayäktenskap.

Trump har tidigare sagt att han som president ska riva upp beslutet om legaliseringen, och att han ”inte tror på” samkönade äktenskap.

Dottern Ivanka Trump har fått visst inflytande i frågan om föräldraförsäkring.

– Trump har ganska okej policy där, han ger någon slags föräldraledighet. Det var tack vare Ivanka, hon pushade för att mammor ska få tid efter att de föder barn, där ser man hennes inflytande i kvinnofrågor. Men i svenska mått mätt är det inte imponerande, säger Elizabeth.

Men i frågan om att kvinnor och män ska tjäna lika mycket och ha samma arbetsvillkor menar Elizabeth att vi inte kan förvänta oss mycket.

– Han är inte för några speciella åtgärder där, och det är samma med kvotering.

Av: Elsa Sjögren

Läs även:
Därför behövs feminism
Zendayas citat om feminism är förmodligen det bästa du har läst
11 gånger som vi tjejer visar att vi äger

Foto: IBL, Unsplash